Conducerea PNL a validat lista organizaţiei Bucureşti pentru alegerile parlamentare. Cine sunt favoriţii care deschid lista parlamentarelor la Senat și Camera Deputaților
Camera Deputaţilor
La Camera Deputaţilor, pe primul loc se află liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, cel care s-a clasat pe locul patru în cursa pentru Primăria Capitalei la alegerile locale din 9 Iunie.
Sebastian Ioan Burduja (n. , București) este un om politic român, doctor în economie și absolvent al universităților Stanford și Harvard. Din 15 iunie 2023 este ministru al Energiei în Cabinetul Ciolacu, între 3 mai 2022 și 15 iunie 2023 a ocupat funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României. În decembrie 2020 a fost ales deputat al Partidului Național Liberal în circumscripția nr.42 București. Este vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) și președintele filialei PNL București. A fost până în august 2019 președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).
În august 2019, în cadrul Consiliului Național al Partidului Național Liberal, a fost ales Vicepreședinte PNL la nivel național. Este numit și președinte interimar al filialei PNL Sector 1, ocupând această funcție politică până în februarie 2020, când avea să fie ales președinte cu drepturi depline. A candidat pentru Primăria Capitalei în 2024. A fost selectat de revista Forbes în prima promoție „30 sub 30” din România
Din 2012 până în 2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare la Banca Mondială, la sediul central din Washington D.C., coordonând proiecte pentru regiunea Europa și Asia Centrală, inclusiv în România.
Este unul dintre principalii promotori ai protestului din 10 august #diasporaacasa. În iunie 2018, se înregistrează cu telefonul mobil în aeroportul Otopeni și își spune povestea revenirii acasă după anii petrecuți în Statele Unite ale Americii, cu apelul către diaspora să vină la București pe 10 august. Clipul a devenit viral, ajungând la peste 1,5 milioane de români.
Locul doi pe lista PNL este ocupat se Andrei Baciu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Andrei Baciu este liderul PNL Sector 3 București. Baciu este medic de profesie și membru PNL de opt ani. Începând cu decembrie 2019, a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. A făcut parte din echipa de management care a gestionat pandemia în toate guvernele care s-au succedat în această perioadă. De asemenea, în 2015 a fost la un pas de a fi numit ministru în Guvernul Cioloș, însă până la urmă nu a mai ajuns pe funcție.
Pe locul trei a fost aşezat Ionuţ Stroe, liderul PNL Sector 4 şi purtătorul de cuvânt al partidului.
Ionuț-Marian Stroe (n. 23 septembrie 1979, Craiova) este un politician român. În prezent este deputat, reprezentând județul Dolj din partea Partidului Național Liberal. Din 4 noiembrie 2019 si pana in 25 noiembrie 2021 a fost ministrul Tineretului și Sportului.
Stroe și-a început educația la Craiova. În 1998, a absolvit Colegiul Național CAROL I. În anul 2003, a terminat Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, Secția Calculatoare – Lb. Engleza, din cadru Universității din Craiova, obținând licența de Inginer IT&C. În anul 2005, este angajat ca Director la Direcția Județeană pentru Tineret Dolj, iar în anul 2007 devine Directorul Direcției de Programe Recreative și Divertisment pentru Tineret din cadrul Autorității Naționale pentru Tineret.
Între anii 2009 și 2013, studiază Dreptul la Universitatea din Craiova, iar în anul 2014 și-a obținut cea de-a doua diplomă de master, în domeniul Drepturile Omului, la Facultatea de Sociologie a Universității din Craiova.
Ionuț Stroe este membru al Partidului Național Liberal din anul 2001. Între anii 2004 și 2008, el a fost ales consilier municipal în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova. A fost președinte PNL Craiova, iar între anii 2015-2016 a fost purtător de cuvânt al PNL.
În anul 2008, Ionuț Stroe a fost ales pentru prima oară ca deputat, reprezentând Județul Dolj. A făcut parte din Comisia pentru Educație, Știință, Tineret și Sport până în anul 2011, după care a devenit membru al Comisiei de Politică Externă. A fost ales deputat în aceeași circumscripție electorală și în 2012, și în 2016. A făcut parte, pe rând, din Comisiile pentru Apărare; Afaceri Europene; Politică Externă; Muncă și Protecție Socială. În prezent, este membru în Comisia pentru Drepturile Omului, culte și problemele minorităților naționale (din februarie 2017). Este purtător de cuvânt al PNL.
Lista este completată de Octavian Oprea pe locul patru.
Octavian Oprea este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, specializându-se în Economie și Management.
Între 2016 și 2020 a lucrat în industria IT, implementând sisteme informatice pentru unele dintre cele mai importante companii din domeniu la nivel mondial. Atribuțiile sale au acoperit de la analiza de business și trainingul utilizatorilor până la interoperabilizarea bazelor de date și coordonarea echipelor de proiect.
Din martie 2020 se află la conducerea Autorității pentru Digitalizarea României, ocupând succesiv funcția de vicepreședinte și președinte al autorității. Este responsabil direct de proiectele de transformare digitală a României, printre care, Sistemul Național de Interoperabilitate, Sistemul Național Electronic de Plată (Ghiseul.ro), Catalogul Național al Serviciilor Publice, Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală.
Răzvan Prişcă, în prezent deputat de Prahova, va ocupa locul cinci pe lista PNL Bucureşti.
Răzvan Sorin Prișcă (n. , Cluj-Napoca) este un deputat de Prahova, ales în 2016.
2009 – licentiat in Stiinte Economice, Universitatea Aurel Vlaicu Arad iar in 2012 – licentiat in Drept, Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad, iar in 2021 – Doctor în drept, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
2009-2012 Consilier al Presedintelui Camerei Deputatilor
Decembrie 2016- prezent Deputat, Parlamentul României
Este membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (din feb. 2017), al Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi (până în feb. 2017). Este vicepreşedinte – Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe
Mihai Voicu, liberal cu patru mandate de parlamentar, a prins locul şase.
Senat
La Senat, lista va fi deschisă de fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Mihai Cîmpeanu (n. 18 aprilie 1968, București) este un politician român, senator, fost ministrul al Educației în guvernele Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Victor Ponta și prim-ministru interimar pentru 12 zile în noiembrie 2015.
Cîmpeanu a absolvit Colegiul Național „Sf. Sava” din București în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București în 1991. În anul 2000 și-a susținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți.
Cîmpeanu a fost inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare din 1991 până în 1992 și coordonator al Centrului Experimental Periș-Ilfov, din cadrul USAMV între 1992 și 1999. După obținerea titlului de doctor în anul 2000, Cîmpeanu a devenit conferențiar în cadrul USAMV în anul 2001 și profesor în anul 2006.
A fost prodecan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul USAMV între 2004 și 2008, decan din 2008 până în 2012, ajungând, într-un final, rector în 2012. Această funcție o ocupă până în decembrie 2014.
Cîmpeanu este, din 2012, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice și secretar general al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, iar din 2013, președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România. Din 2017 Cîmpeanu este Președintele Agenției Universitare a Francofoniei, cea mai mare organizație academică la nivel mondial, reunind peste 1000 de universități din 120 țări. Din 2024 este membru in Biroul Adunarii Parlamentare a Francofoniei.
Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta între 17 decembrie 2014 și 17 noiembrie 2015. Ulterior, Cîmpeanu a obținut un mandat de deputat în circumscripția București din partea Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), în urma alegerilor parlamentare din 2016. În 2017 a părăsit ALDE și a co-fondat partidul Pro România împreună cu fostul prim-ministru, Victor Ponta.
În urma unor neînțelegeri cu acesta, în decembrie 2019 părăsește Pro România, iar în ianuarie 2020 se alătură Partidului Național Liberal. Pe listele acestuia, obține un mandat de senator în circumscripția București la alegerile parlamentare din 2020 și este numit ministru al educației în Guvernul Florin Cîțu.
Pe locul doi la Senat se află Monica Anisie, la rândul său ministru al Educaţiei în Guvernul Orban.
Monica Cristina Anisie (n. 19 iulie 1973, București) este un politician și fost ministrul Educației și Cercetării al României începând cu 4 noiembrie 2019 până pe 23 decembrie 2020, fiind ministrul educației în ambele guverne Ludovic Orban.
Monica Anisie a urmat studii la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București între anii 1992 și 1996. A absolvit două programe de masterat: unul în management educațional la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (2007-2008) și altul în integrare europeană și probleme sociale, la Facultatea de Științe Politice, Sociologie și Relații Internaționale (2007-2009).
După ce a fost profesor de limba și literatura română, consilier prezidențial pentru politica educațională a lui Traian Băsescu între 2012 și 2016 și secretar de stat în guvernul Cioloș, în noiembrie 2019 a devenit ministru al Educației în guvernul Orban, desemnată de premierul Ludovic Orban după căderea guvernului Dăncilă. Ea a fost votată de parlament în 4 noiembrie 2019 și a preluat prerogativele o zi mai târziu. În prezent, Anisie este președintele PNL Sector 2 și coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL.
Locul trei va fi ocupat de fostul europarlamentar Vlad Nistor.
Vlad Nistor (n. 25 iulie 1954, Constanța) este un istoric român. Este profesor la catedra de Istorie Antică și Arheologie al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, iar din anul 2004 este Decan al acestei facultăți. Totodată, Vlad Nistor este Director General al Institutului Diplomatic Român, din 2005. În perioada 1998-2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a fost consilier de stat la Președinția României. Este membru în Consiliul Științific al asociației New Strategy Center. Este autor al mai multor volume de istorie. A fost membru al PE. Acesta a ocupat funcția de deputat în legislatura 2012-2016, iar din 2019 ocupă funcția de europarlamentar.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News