VIDEO Scandalul planșeului de la Unirii. Prefect: Există autorizație de construcție! E incontestabilă urgența

Foto Facebook

Prefectul Capitalei, Mihai Toader, invitat marți la Puterea Știrilor a explicat care este situația actuală a conflictului de la Planșeul Unirii anunțând că a atacat dispoziția de desființare emisă luni de primarul Capitalei, Nicușor Dan.

„Da, am atacat această dispoziție a primarului. De fapt am exercitat atribuția de tutelă administrativă, fapt pentru care am considerat că dispoziția de desființare emisă ieri spre seară, de către domnul primar general este fără fundament juridic și ca atare, am suspendat-o prin contestare la instanța de contencios administrativ, aseară destul de târziu. Tot aseară am încercat să calmez puțin spiritele și m-am deplasat în Piața Unirii, cu atât mai mult cu cât aflasem că au existat și două persoane care au fost accidentate. Deci, e greu de înțeles ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în continuare cu această investiție.

Întrebat cine are dreptate, Mihai Toader amintește că cel mai important este faptul că situația Planșeului Unirii reprezintă o urgență.

Este incontestabilă urgența investiției și e un lucru care este clar stabilit de expertizele succesive efectuate de specialiști și vreau să subliniez lucrul ăsta. Expertizele au fost efectuate de specialiști, nu cum consideră domnul primar general. Deci, expertizele sunt făcute de specialiști și ca atare, trebuie intervenit urgent pentru eliminarea oricărui pericol pentru cetățeni. De aceea, la sfârșitul lui august am convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și am dat o hotărâre care să întărească de fapt litera legii. Și aici mă refer la legea 50 din 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, în care este precizat foarte clar când se pot emite autorizații de construcție în regim de urgență.

Acum, conform documentelor care au parvenit la instituția pe care o reprezint, există autorizație de construcție, iar acest act este un act administrativ de autoritate și este emis în temeiul unei legi speciale. Legea 50. Câtă vreme legalitatea autorizației de construcție emisă de domnul primar de la Sectorul 3 nu a fost contestată de nicio instanță de contencios administrativ printr-o hotărâre judecătorească, normal că autorizația de construcție emisă este valabilă și în niciun caz nu poate Primăria Capitalei să emită o dispoziție de desființare a lucrărilor. Mă rog, nici n-au început lucrările, erau la stadiu incipient de organizare de șantier. Deci dispoziția pe care dânsul a emis-o ieri seară este total total nelegală, să nu vorbesc de faptul că a fost și redactată destul de neprofesionist.

Prefectul Capitalei explică de ce Primăria Sectorului 3 are atribuția legală de a emite autorizație pe acea zona Planșeului Unirii.

 Pentru mine și pentru o administrație din România, în anul 2024, efectiv este greu de înțeles și consider că lucrurile astea se pot rezolva prin dialog și să lăsăm puțin orgoliile deoparte. Autorizația de construcție este emisă pentru Apele Române, prin Primăria Sectorului 4, conform documentelor și extraselor de carte funciară. Proprietar pe zona respectivă este statul român prin Ministerul Mediului și administrat de Apele Române Române. Efectiv așa este stipulat în extrasul de carte funciară, iar Primăria Sectorului 3 are atribuția legală de a emite autorizație pe acea zonă, nefiind o zonă protejată.

Amintim că Primarul Daniel Băluță a anunțat că de luni au început lucrările de refacere a planșeului Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers apoi cu Poliția Locală pentru a da jos gardurile „amplasate ilegal”, însă a fost împiedicat de angajații primăriei de sector. La fața locului a intervenit și Poliția Națională.

În urmă cu câteva zile, primarul Băluță anunța că renunță la lucrare, deoarece Primăria Capitalei nu i-a dat autorizație în regim de urgență pentru începerea lucrărilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: