Bogdan Stoica: Cum se fură alegerile (episodul 2)

Bogdan Stoica

Episodul doi din Cum se fură alegerile. Să nu mai întrebe Ciolacu, ironic, cum se pot fura.

8. Metoda Înlocuirea – E o metodă mai grea, dar pe larg folosită în comune. Exemplu. X, om de afaceri şi membru al partidului Z, are 100 de angajaţi. În ziua votului, îi reţine la muncă, pentru o comandă urgentă. Transmite datele de identificare ale angajaților colegilor de partid din secţiile de votare, care introduc în urne 100 de buletine de vot gata completate şi semnează în fals pentru angajaţii lui X, care habar n-au că au votat.

9. Metoda Autocarul – Implică scoaterea la vot a acelor oameni care ţin cu un candidat, dar nu au chef să-şi piardă ziua votând sau vor să obțină ceva la schimb. De obicei, mobilizarea se face la pachet cu o excursie relaxantă, eventual o masă caldă, la vreun local.

10. Metoda Buletin fără ştampilă – Tot la ţară, unde toată lumea ştie pe toată lumea, inclusiv cine cu ce partid votează. Chiar in sectie, se oferă celor despre care se crede că vor vota cu contracandidatul buletine de vot ce NU au aplicată ştampila de control. Normal, buletinele se anulează la numărătoare.

11. Metoda Tipografia – Dacă ai pile în sistem, nu e greu să afli ce fel de hârtie şi de tuş se va folosi la votare. Cum alegerea acestora s-a făcut întotdeauna pe criteriul costului scăzut, vei putea tipări câteva zeci de mii de buletine de vot la cea mai rudimentară tipografie. De introdus lotul personal de buletine de vot, în urne, il introduci cu activul de partid: fiecare, la secţia lui, intră cu un buletin la vedere în cabina de vot şi lasă acolo câte cinci, scoase de prin haine. Nu contează că la numărătoare va ieşi scandal că sunt voturi în plus: ca să nu anuleze votarea, partidele negociază şi scot proporţional, de la fiecare, același număr de buletine de vot. Rezultatul? Ţie ţi se scad voturi dintr-un total umflat, iar contracandidaților dintr-un total diminuat.

12. Metoda Înghesuiala – E o soluţie pentru secţiile de vot unde candidatul tău nu are nici o şansă. Aglomerarea intrării în secţie, eventual provocare de scandal, îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Rezultatul: contracandidatul va primi mai puţine voturi.

13. Metoda Fifty-fifty – Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.

14. Metoda Maradona – Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie, inainte de numărarea voturilor, unele buletine de vot să fie mutate dintr-un teanc într-altul, așa cum au fost ele sortate când au fost scoase din urne.

(va urma)

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: