POLITICO: O hotărâre judecătorească fără precedent, „în stilul Putin”, zguduie alegerile din România

Sursa foto: Pexels

Instanţa supremă din România este acuzată de amestec nedemocratic în alegeri după ce a eliminat un candidat antisemit, pro-rus şi de extremă-dreapta de pe buletinul de vot prezidenţial, afirmând că ar ameninţa poziţia ţării în Uniunea Europeană şi NATO, scrie POLITICO, referindu-se la cazul Dianei Şoşoacă.

Dianei Şoşoacă, şefa partidului ultranaţionalist S.O.S România, care a fost aleasă în Parlamentul European în iunie, i s-a interzis la începutul acestei luni să candideze la alegerile prezidenţiale, care au prevăzute două tururi de scrutin, la 24 noiembrie şi 8 decembrie.

Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale a României (CCR) a stârnit critici din partea rivalilor lui Şoşoacă din întregul spectru politic, cuprinzând socialişti, liberali şi experţi – o personalitate politică subliniind chiar că aceasta se face ecou al guvernării electorale a Kremlinului.

Este pentru prima dată când instanţa scoate un candidat din cursa prezidenţială pe baza declaraţiilor sale publice, arată Alexandra Iancu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

„Este derutant, pentru că am avut candidaţi anteriori care nu erau neapărat în conformitate cu valorile democratice, dar această problemă nu a fost ridicată înainte”, a declarat ea pentru POLITICO. „Este prima dată când (instanţa) analizează valorile şi principiile Constituţiei şi dacă un candidat le respectă”.

CCR a ajuns la concluzia, în hotărârea sa, că Şoşoacă, pe baza discursurilor sale publice şi a poziţiilor disponibile, nu ar putea, în calitate de preşedinte, să respecte Constituţia ţării şi să protejeze democraţia, ameninţând în acelaşi timp apartenenţa României la NATO şi UE. Curtea a declarat că observă „o promovare a unui discurs constant antidemocratic şi antisemit de către doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă”, precum şi „un comportament sistematic, persistent şi de lungă durată menit să submineze fundamentele constituţionale ale statului român şi garanţiile acestuia, respectiv aderarea României la structurile euro-atlantice”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: