Țintele Planului fiscal al României: Reducerea și eliminarea de stimulente fiscale, investiții de 7-8% din PIB

Sursa foto: pixabay

Planul fiscal structural pe termen mediu pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% abia în 2031, încadrarea în limita de îndatorare de 60% din PIB, precum și investiții publice foarte ridicate, de 7,9% din PIB în 2025, de 7,7% din PIB în 2026 și de 6,6% din PIB în 2027, ulterior investițiile fiind păstrate la peste 5% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

De asemenea, printre obiective se numără și Jaloanele 207 și 208 din PNRR, care prevăd reducerea și eliminarea de stimulente fiscale, reducerea și eliminarea de facilități pentru anumite categorii – cum sunt angajații din construcții.

Este vizată și și extinderea impozitării ecologice, respectiv a taxării pe hidrocarburi, în contextul trecerii la energie regenerabilă.

De ce este important: Obiectivele Planului fiscal structural fac referire clară la îndeplinirea a două jaloane importante din PNRR, cu implicații fiscale majore la începutul anului următor. Chiar dacă Guvernul a luat încă din anii trecuți unele măsuri de restrângere a facilităților și stimulentelor fiscale considerate excesive, anul următor ar putea fi nevoit să ia măsuri suplimentare pentru a îndeplini obiectivele asumate față de Comisia Europeană, cele din PNRR, dar și cele legate de deficit.

Guvernul a luat deja unele măsuri pentru reducerea stimulentelor fiscale excesive și pentru reducerea unor facilități.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL