Cristian Păun explică de ce este inevitabilă creșterea taxelor în 2025: Politicienii ascund acest adevăr

Sursa foto: Freepik

Previziunile băncilor pentru anul viitor arată că vor crește investițiile în sectorul public, dar alimentele se vor scumpi. În plus, pentru a reduce deficitul bugetar, Guvernul va fi nevoit să introducă noi majorări de taxe și impozite.

Invitat în emisiunea „Deșteptarea”, profesorul de economie Cristian Păun a spus că producția este în scădere, iar aprobarea de noi taxe și impozite este astfel inevitabilă. Acesta a subliniat că nu mai este timp pentru alte soluții în condițiile în care Guvernul nu a redus nici acum cheltuielile bugetare:

Cristian Păun, profesor de economie: „Din păcate, însă, economia merge prost”

„Politicienii ascund acest adevăr și simulează foarte bine îndârjirea cu care ei nu vor crește aceste taxe. Din păcate, însă, economia merge prost. A se vedea producția industrială care continuă să scadă. Scad comenzile. Multe dintre ele scad pentru că alte economii care comandă lucruri de la noi sunt și ele într-o stagnare, poate chiar ușoară scădere, și atunci… dacă economia reală nu merge bine, cu siguranță nu vei obține nici veniturile la bugetul de stat din taxare, care să acopere niște cheltuieli pe care tu le-ai crescut în acest an – mă refer la salarii, pensii, asistență socială – dar nu ai cum să le scazi. De asta este inevitabilă crșeterea taxării”, a explicat la Europa FM profesorul Cristian Păun.

Românii trebuie să fie prudenți, să facă economii și să nu ia noi credite în perioada următoare, recomandă profesorul universitar Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice din București:

Cristian Păun, profesor de economie: „Trebuie să ne păstrăm în continuare prudența. Să nu cădem în capcana politicianului care spune <<totul e roz>>”

„Trebuie să ne păstrăm în continuare prudența. Să nu cădem în capcana politicianului care spune <<totul e roz>>. Nu, să rămânem prudenți, pentru că cifrele macroeconomice nu arată deloc bine. Să nu ne angajăm în cheltuieli inutile, să încercăm să învățăm mai multe lucruri, poate mai reușim să facem și alte lucruri pe lângă jobul principal, să obținem cât mai multe surse de venit adiționale, să investim în noi, astfel încât să putem produce mai multă valoare adăugată decât producem în momentul de față. Să fim cumpătați, să economisim, să nu consumăm tot ce avem și să ne ferim foarte mult de viața pe credit. Adică, nu e momentul să faci credite noi”, a adăugat profesorul Cristian Păun.

În opinia lui Cristian Păun, Guvernul va fi nevoit să mărească taxele pentru a convinge nu doar Comisia Europeană, ci mai ales pe creditorii internaționali că va rezolva problema deficitului bugetar excesiv.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: