Sebastian Lăzăroiu: PSD are două obiective mari pe termen scurt

sursa: Facebook

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, într-o postare recentă pe Facebook, a expus strategiile PSD în perspectiva alegerilor prezidențiale, evidențiind două obiective principale: forțarea unei confruntări finale între Marcel Ciolacu și George Simion și evitarea unui scandal major care ar putea amplifica criticile la adresa partidului.

„PSD are două obiective mari pe termen scurt: să forțeze o finală Ciolacu-Simion; să evite un scandal major care să ridice obișnuitul val anti-PSD.
Legat de primul obiectiv, toată lumea a văzut că se lucrează intens și riscant. Folosirea judecătorilor CCR pentru a elimina un competitor cheie i-a făcut pe mulți cel puțin să ridice din sprânceană. Fiind vorba de o candidată exotică, Ciolacu a sperat că lumea îl va aplauda, pe principiul ‘scopul scuză mijloacele’. Doar că scopul n-a fost nicio clipă să curețe peisajul de un candidat toxic, ci să se folosească de celălalt candidat mai puțin toxic, din zona suveranistă.
Pentru Ciolacu e vital să ajungă în turul al doilea cu Simion, altfel pierde tot, nu doar alegerile prezidențiale.
Îi garantează manevra de la CCR intrarea lui Simion în al doilea tur? Nu, dar e pe drumul cel bun. „Pe drumul cel bun” nu e suficient pentru Ciolacu. El trebuie să fie sigur.
Din cauza asta, Simion a devenit complicele PSD. Oameni de afaceri apropiați de social-democrați sunt orientați spre finanțarea campaniei candidatului AUR. Așadar, nici Simion nu mai e călărețul singuratic pe cal alb. Totul se face cu încuviințarea lui.
Dacă nici banii nu rezolvă problema, PSD mai are pregătit planul B, cu transferul de voturi către candidatul AUR (la fel cum dădeau înainte voturi pentru UDMR). Riscă PSD să dea din voturile lui Ciolacu (aflat încă sub partid) către Simion? Da, riscă, fiindcă, pentru Ciolacu, e mai important să intre, chiar și de pe locul doi, cu Simion în al turul al doilea, decât de pe locul întâi cu oricare alt candidat (cu care ar pierde). Simion va fi strivit mediatic după 24 noiembrie, la fel cum au făcut cu Vadim Tudor în 2000.
Înțelegerea între PSD și AUR merge însă mult mai departe. V-a surprins revolta lui Târziu? N-ar fi trebuit. PSD și-a plasat oameni pe lista AUR. Oameni care, odată ajunși în Parlament, la un semnal, vor trece de partea cui trebuie. Simion știe toate astea și știe și ce urmează, dar nu pare a se sinchisi.
Problema unui AUR supradimensionat în Parlament, după intrarea lui Simion în turul doi e rezolvată. Pe de o parte, victimizarea Dianei Șoșoacă la CCR va da un impuls major SOS pe 1 decembrie, așa încât raportul de forțe între AUR și SOS va fi mai echilibrat decât la europarlamentare. Chiar și așa, bazinul suveranist va avea între 25-30%, reprezentat de doua partide. Pe de altă parte, cel puțin unul din partide va fi pilotat de PSD, cu caii troieni infiltrați cu acordul lui Simion.
Acum, sigur că liberalii se amăgesc că PSD îi va lua la guvernare și, cine știe, poate chiar le va da funcția de premier. Un cadou? Mai degrabă unul otrăvit. Următorii doi ani vor fi complicați. PSD are nevoie de cineva să curețe grajdurile după ani de dezmăț bugetar si lipsa reformelor. Unde mai găsești un fraier pentru asta decât la PNL. Numai că falsa idilă social-liberală nu va dura decât maximum doi ani. Când vor veni iar vremuri de huzureală bugetar-electorală, PSD va avea grijă sa fie iar la butoane. Va da afară PNL de la guvernare, va opri măcar o treime din parlamentari (dupa modelul ALDE), pe care îi va înscrie în partid, și va întregi majoritatea cu caii-troieni de la AUR. Altfel zis, până în 2028, PSD va fi singur-singurel la guvernare.
Scriu toate astea în speranța că nimeni nu se va mai amăgi cu schimbarea la față a PSD, dar și că puzderia de partide si partidulețe din zona așa-zis „de dreapta” va ieși din jocurile lor mici și din auto-mulțumire, și va căsca ochii la jocul mare”, a scris Sebastian Lăzăroiu  pe  pagina  sa  de Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: