Modificări ale condițiilor de finanțare la Programul ”Rabla pentru tractoare”

Sursa foto: Freepik

Guvernul a modificat condițiile de acordare a sprijinului de finanțare din Fondul de Mediu pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, astfel încât finanțarea va fi aprobată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanțare, cum era prevăzut în ghidul de finanțare, ci doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu. 

Măsura vine în sprijinul beneficiarilor persoane fizice. Până la momentul actual nu au fost semnate contracte cu persoane juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate.

Programul se adresează producătorilor agricoli persoane fizice, care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și care dețin atestat de producător.

Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate cu achiziția de:

a) tractoare;

b) mașini agricole autopropulsate (de ex. combine de recoltat, tractoare autopropulsate, pulverizatoare autopropulsate, cositori autopropulsate etc);

c) accesoriile agricole aferente (de ex. pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare și irigare, combinate de recoltat etc.).

Accesoriile pot fi finanțate doar sub condiția achiziționării unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsată.

Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente achiziționat/ă, nu trebuie să depășească suma de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

AFM acordă finanțare în cuantum de 65% din valoarea de achiziție. În situația în care solicitantul este tânăr fermier (are vârsta până la 40 ani, inclusiv), procentul finanțării poate fi majorat la 80% din valoarea de achiziție.

Finanțarea se acordă sub condiția predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: