România va aplica un nou model de finanțe publice, menține cota unică de impozitare și protejează microîntreprinderile

calculator
Sursa foto: Pixabay

Ultimele date oficiale, în versiune mai detaliată, confirmă informațiile publicate anterior de Profit.ro privind țintele Planului fiscal structural pe termen mediu, pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene.

 

”Planul prevede păstrarea cotei unice de impozitare, ceea ce reprezintă un punct central al politicii fiscale adoptate de stat.  Această abordare asigură continuitatea unui sistem fiscal simplificat, ușor de administrat și predictibil pentru contribuabili, fără a introduce impozitări progresive. Planul nu implică scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, permițând acestora să își mențină beneficiile fiscale existente. Aceasta este o măsură menită să susțină sectorul micilor afaceri, care joacă un rol important în economie”, au precizat surse oficiale pentru Profit.ro.

Planul structural fiscal pe termen mediu (PFSTM) este documentul fundamental al României care asigură stabilitatea financiară pe termen lung, reducerea deficitului bugetar și încadrarea datoriei publice în limitele asumate Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. PFSTM cuprinde un set de măsuri economice și bugetare pe care Guvernul și le asumă să le îndemplinească pentru scăderea treptată a deficitului bugetar până la 3% din PIB, astfel încât să ajungă la un nivel sustenabil, acceptat la nivel european.

Planul urmărește o ajustare a deficitului bugetar pe șapte ani, în conformitate cu Regulamentul Consiliului 2024/1263. Pentru a atinge acest obiectiv, planul combină reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu reforme suplimentare, toate aliniate la cerințele articolelor 13 și 14 ale regulamentului, care subliniază responsabilitatea fiscală, reformele structurale și sustenabilitatea economică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: