DOCUMENT Mafia imobiliară Gorj, la masă cu consilierul lui Ciolacu: Ponta, prieten cu Călin Lemnaru

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a fost fotografiat la masă cu mafia imobiliară din Gorj. Ponta a petrecut, în weekend, alături de Călin Lemnaru, un rechin imobiliar care a cumpărat totul în Târgu Jiu cu ajutorul primarilor PSD, care nu i-au refuzat nicio achiziție.

Prietenia dintre Ponta și Călin Lemnaru nu este surprinzătoare, deoarece în perioada 2004-2020 Ponta a fost deputat de Gorj și a rămas conectat la scena politică locală. Victor Ponta a fost mulți ani liderul PSD, iar Lemnaru se dovedește foarte bun prieten cu fostul premier. Cei doi au petrecut în restaurantele de lux din București, în timp ce afacerile dintre Lemnaru și primarii PSD funcționează fără nicio problemă.

Călin Lemnaru cu ochelari, la masă alături de Victor Ponta, sursa foto: evz.ro

Cum a cumpărat Lemnaru Insulița Jiului

Insulița Jiului a ajuns pe mâna lui Călin Lemnaru încă din 2009, când primar era Florin Cârciumaru (PSD). Inițial, Lemnaru a obținut un contract de concesiune pentru 5.000 mp pe Insulița Jiului, apoi în 2011 a mai primit alți 5.000 mp tot în concesiune. Omul de afaceri a plătit mereu o sumă modică pentru a folosi acest teren în scopuri comerciale.

În 2016, tot în timpul mandatului lui Florin Cârciumaru, Călin Lemnaru a mai luat alți 5.000 mp în concesiune fără licitație pe aceeași insulă, pentru a-și extinde afacerea. Cei 15.000 mp au fost concesionați de primarii PSD către firma SC CRESCENDO SRL, controlată de Lemnaru. Cu contractul de concesiune, Lemnaru plătea dar 400 de euro pe lună pentru cei 15.000 mp, o sumă mai mică decât o chirie pentru un apartament din oraș.

Lemnaru a depus și la Agenția de Mediu Gorj o solicitare pentru emiterea acordului de mediu, deoarece voia să construiască un „centru multifuncțional”. APM Gorj i-a aprobat solicitarea fără nicio ezitare, deși Lemnaru își extindea afacerile și construia centre pentru evenimente într-un spațiu verde.

Pe spațiul pe care îl controlează, acesta are o piscină în aer liber și mai multe clădiri de evenimente unde sunt organizate nunți, botezuri și alte petreceri. În 2023, firma CRESCENDO SRL a declarat un profit net de peste 1 milion de euro, la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro.

În 2024, CRESCENDO SRL a solicitat cumpărarea terenului de 15.000 mp, iar primarul PSD Marcel Romanescu a aprobat imediat (foto mai jos). Primăria a pregătit toate documentele în doar 2 luni și a stabilit un preț de vânzare de 144 euro/mp. Dacă insula trebuia să fie un spațiu verde pentru cetățeni, acum a devenit restaurantul lui Lemnaru, care și-a cumpărat terenul și își poate dezvolta afacerile cum dorește.

În luna august din acest an, mii de persoane din Târgu Jiu au semnat o petiție pentru a cere Primăriei să nu vândă terenul statului, într-o zonă importantă din oraș. Consiliul Local controlat de primarul PSD nu a ținut cont de solicitările oamenilor și a aprobat vânzarea.

PSD, protectorul lui Lemnaru

Călin Lemnaru a reușit să-și dezvolte afacerile cu protecția PSD în Târgu Jiu. Insulița Jiului este o atracție în oraș, iar omul de afaceri primește cel mai bun teren la prețul de doar 144 euro/mp.

Pe Insulița Jiului se află inclusiv ruina unui heliport, un proiect de pe vremea lui Victor Ponta. În 2014, când Ponta era în campania pentru prezidențiale, a dat de la Guvern mai multe milioane de lei pentru acest heliport pe insulă, pentru a fi folosit de spital. După mai multe investiții, primarii PSD nu au reușit nici până acum să facă funcțional acel heliport și totul s-a dovedit o risipă de bani publici. În final, ruina heliportului a ajuns în administrația Consiliului Județean.

Lemnaru cumpără tot

În 2023, Lemnaru a mai făcut o achiziție în Târgu Jiu, după ce primarul PSD i-a acceptat solicitarea. Firma CUW IMEX SRL, unde este asociat și Lemnaru, a cumpărat anul trecut suprafața de 1.181 mp. Primăria Târgu Jiu va primi 105.109 euro pentru această tranzacție imobiliară, adică doar 89 euro/mp, deși prețurile în zonă sunt între 80 și 170 de euro/mp. Primarul PSD vinde la un preț foarte mic un teren pe care ar fi putut să obțină mai mult, dar era deja ocupat de Lemnaru.

Până să cumpere aceste teren, firma lui Lemnaru a avut acest teren în superficie de la primărie și îl folosea din 2022, când deja construise pe el. Strategia lui Lemnaru este aceea de a ocupa prima dată terenurile primăriei, iar ulterior le cumpără la prețuri foarte mici.

Călin Lemnaru este un rechin imobiliar din județul Gorj, deținând mai multe restaurante, hoteluri, magazine și centre de eveniment. Afacerile acestuia au început pe terenurile primăriei și s-au extins în alte zone din oraș.

PS News vă pune la dispoziție documentele care atestă că firma CRESCENDO SRL, deținută de Călin Lemnaru, a devenit proprietara celor 15.000 mp de pe Insulița Jiului din Târgu Jiu, în urma unui acord cu primarul PSD Marcel Romanescu:

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: