Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri, la întrebările presei privind prezenţa pe listele partidului a unor persoane cu probleme în justiţie, că e ciudat să arate cu degetul spre USR în condiţiile în care nu s-a auzit de niciun USR-ist care să fi luat vreun cent vreodată iar alţii fură cu porbagajul. Ea i-a îndemnat pe jurnalisţi să facă o cercetare, care sunt penalii de adevăratelea din PSD şi PNL, transmite News.ro.
”Cred că e ciudat să arătaţi cu degetul spre USR în condiţiile în care nu s-a auzit de niciun USR-ist care să fi luat vreun cent vreodată, vreun leu vreodată. Alţii fură cu porbagajele, pe candidatul la prezidenţiale al USR îl întrebaţi de ce nu îşi mai aduce aminte în detaliu cum au luat un credit urmă cu 23 de ani şi alţii fură cu porbagajul. Ştim că şi PSD şi PNL este plin de penali, de penali pe bune, ei dacă îi scot acum de pe listă, îi iau frumos şi îi mută în locuri călduţe, prin diverse agenţii sau consisii de administraţie, unde primesc mii de euro pe lună şi o să fac chestia asta, dacă nu chiar v-aş ruga şi pe dumneavoastră să faceţi o cercetare şi să vedeţi care sunt penalii de adevăratelea din PSD şi PNL, cei care au luat pe persoană fizică această ţară”, a spus Lasconi.
Declarațiile recente ale Elenei Lasconi, care neagă categoric orice implicare a membrilor USR în fapte de corupție, sunt puse sub semnul întrebării de evenimentele din trecutul apropiat. În contextul în care Lasconi a susținut ferm că USR este un partid „curat” și că „niciun USR-ist nu a luat vreodată vreun cent”, dovezile din teren arată altceva. Așa-numitul scandal de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care a avut loc sub conducerea unei persoane sprijinite politic de Vlad Voiculescu, lider marcant al USR, scoate la lumină o altă realitate, una plină de contradicții și ipocrizie.
Contextul scandalului de la ASSMB
În 2023, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a desfășurat o serie de percheziții la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Luca” și la Spitalul Clinic Colțea, ca parte a unei investigații privind fapte de corupție legate de o procedură de achiziție publică. Această achiziție, ce viza servicii IT pentru spitalele din București, a ridicat suspiciuni serioase privind comiterea unor infracțiuni de corupție de către funcționari publici.
Persoana centrală vizată de anchetă a fost Oana Gabriela Sivache, directorul general al ASSMB, care a fost numită în funcție cu sprijinul lui Vlad Voiculescu, vicepreședinte al USR și președinte al filialei USR București la acea vreme. În ciuda legăturilor directe cu conducerea partidului, USR a rămas tăcut în legătură cu acest scandal, iar Lasconi, în mod surprinzător, nu a adus în discuție acest caz în declarațiile sale.
Procurorii suspectau că în anul 2023, în vederea instalării unui sistem informatic, au fost viciate procedurile de achiziție publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare și procesare a datelor medicale, în spitalele din administrarea municipalității. Procurorii considerau că în acest caz s-ar fi comis mai multe acte clasice de corupție și, în acest sens, cu acordul judecătorilor, ridică în cadrul perchezițiilor mai multe medii de stocare, contracte și înscrisuri.
Apărarea partidului: strategia USR și dubla măsură
Lasconi a subliniat, în repetate rânduri, că orice membru USR găsit vinovat în primă instanță trebuie să își dea demisia din funcțiile publice și din partid. Deși această poziție pare fermă, ea este în mod clar una selectivă. În cazul ASSMB, Oana Gabriela Sivache a continuat să dețină funcții de conducere până când ancheta DNA a devenit publică, iar USR nu a făcut nicio mențiune despre necesitatea retragerii sale din funcții în perioada de suspiciune.
Mai mult, Lasconi susține că nu este „normal” ca persoanele aflate sub investigație să fie îndepărtate înainte de o decizie judecătorească, deoarece „instituțiile sunt politizate” și pot crea dosare pentru a discredita oameni nevinovați. Această apărare vine în contradicție cu valorile de transparență și responsabilitate pe care USR pretinde că le susține prin campania „Fără Penali”.
USR și-a construit identitatea politică în jurul ideii de integritate, fiind unul dintre puținele partide care au adoptat o poziție intransigentă față de corupție. Însă, cazul ASSMB și numirile controversate susținute de liderii USR dezvăluie o ipocrizie care riscă să erodeze imaginea partidului. În timp ce Lasconi și alți lideri USR insistă că membrii lor nu au comis niciodată acte de corupție, scandalul de la Administrația Spitalelor arată că nici USR nu este imun la practici politice dubioase.
Această duplicitate devine și mai evidentă în momentul în care Lasconi cere ca jurnaliștii să investigheze „penalii” din PSD și PNL, fără să menționeze cazurile de corupție care afectează propriul partid. Deși USR susține că luptă pentru „Fără Penali” în funcțiile publice, protecția oferită de facto unor persoane implicate în anchete de corupție subminează acest mesaj.
În concluzie, afirmațiile Elenei Lasconi privind integritatea absolută a USR sunt departe de adevăr. Cazul ASSMB și sprijinul acordat de liderii USR unor persoane implicate în scandaluri de corupție sugerează că partidul aplică o dublă măsură în evaluarea propriilor membri. Această abordare ipocrită riscă să afecteze credibilitatea USR, un partid care s-a poziționat ca un bastion al integrității în politica românească.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News