Candidaţii la Preşedinţie, verificaţi de către CNSAS / Care este situaţia lui Silviu Predoiu

Sursa foto: X

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţă, miercuri seară, că a verificat candidaţii înscrişi în cursa pentru Preşedinţie, iar 9 dintre ei, între care principalele nume, nu au colaborat cu Securitatea şi nu au fost lucrători ai acestei structuri. Alţi patru dintre ei sunt născuţi după decembrie 1973, fiind prea tineri pentru a fi lucrat cu Securitatea. În ceea ce-l priveşte pe Silviu Predoiu, fost director interimar al SIE, CNSAS notează că nu este colaborator sau lucrător în sensul legii.

”În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, C.N.S.A.S. a finalizat procedura de verificare a candidaţilor la Preşedinţia României. În şedinţa Colegiului din 15 octombrie a.c. s-a dezbătut, pe ordinea de zi, verificarea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României”, a transmis, miercuri seară, CNASA, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, principalii candidaţi nu au fost colaboratori sau lucrărori ai fostei Securităţi. Sunt în această situaţie Lasconi (Florea) Elena Valerica, Georgescu Călin, Ciucă Nicolae Ionel, Kelemen Hunor, Geoană Mircea- Dan, Diaconescu Cristian, Birchall Ana, Ciolacu Ion Marcel şi Orban Ludovic.

Alţi patru candidaţi s-au născut după decembrie 1973 şi nu se încadrează în prevederile Legii nr. 293/2008, cf. Art.5 alin.(1).

Articolul invocat se referă la faptul că ”persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)-h^1), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

Sunt în această situaţie Popescu Sebastian Constantin, Bertalan Păcuraru Alexandra Beatrice, Simion George Nicolae şi Terheş Cristian-Vasile.

În ceea ce-l priveşte pe fostul director interimar al SIE Silviu Predoiu, CNSAS notează că ”nu a fost colaborator sau  lucrător al fostei Securităţi în sensul legii. Conform fişei de evidenţă, a fost cadru al Centrului de Informaţii Externe între 1987 şi 1989.

BEC a validat 14 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale al căror prim tur de scrutin va avea loc în 24 noiembrie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: