După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute

Sursa foto: Pexels

O iarnă blândă în 2024-2025 ar putea crește cererea de gaze cu cel puțin 8-10 miliarde de metri cubi, iar una rece cu cel puțin 20-25 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice (OIES).

Cea mai recentă analiză trimestrială a OIES privind gazele arată că câteva zile de vreme rece în septembrie au reamintit cât de important poate fi impactul temperaturilor asupra cererii de gaze în toate sectoarele, în special în sectorul rezidențial și comercial.

„La momentul redactării raportului, era încă prea devreme pentru a obține o prognoză meteo solidă pentru această iarnă, dar primele indicii arată o probabilitate ridicată ca Europa de Vest și Centrală să fie afectată de temperaturi mai scăzute decât anul trecut, din cauza fenomenului La Nina, deși temperaturile pot fi totuși mai ridicate decât media pe termen lung’, se arată în raport.

Raportul a precizat că piața mondială a gazelor se restrânge din nou, cererea din Asia determinând o redresare semnificativă.

În ciuda caracteristicilor fundamentale slabe din Europa, prețurile au crescut în al treilea trimestru al anului 2024 din cauza constrângerilor de aprovizionare și a concurenței sporite pentru GNL. Producția europeană a scăzut ușor, agravată de întreruperile conductelor din Norvegia, care au menținut prețurile ridicate la gaze.

Unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii actuale a prețurilor este restrângerea pieței mondiale a GNL. Importurile asiatice de GNL au crescut în timpul verii, cu o cerere deosebit de puternică din partea Chinei, Indiei și Japoniei. În ciuda cererii reduse de gaze din Europa, prețurile au crescut din cauza ofertei limitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: