Planul fiscal al României: Reducerea deficitului la 3% până în 2031

Sursa foto: Wikipedia

Guvernul României pregătește un plan fiscal ambițios pe care îl va prezenta Comisiei Europene, vizând o reducere semnificativă a deficitului bugetar până în 2031.

Conform unui document obținut de Economedia, planul propus de Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, prevede o ajustare de 2,21% din PIB și reforme fiscale esențiale începând cu primul semestru al anului 2025. Principalul obiectiv al acestui plan este readucerea deficitului bugetar la 3% din PIB, printr-o reducere treptată a acestuia cu 0,74% anual.

Planul detaliază o serie de măsuri care vizează eficientizarea cheltuielilor publice, îmbunătățirea colectării veniturilor și reducerea subvențiilor pentru companiile de stat, păstrând în același timp cota unică de impozitare și protejând microîntreprinderile.

Guvernul își propune să implementeze măsuri care să controleze depășirile nejustificate de costuri, să evalueze sistematic cheltuielile și să extindă achizițiile centralizate, totul pentru a crește eficiența și transparența în utilizarea fondurilor publice.

Un alt document arată că reformele din primul semestru al anului 2025 vor avea un impact bugetar de 1,1% din PIB. Prin comparație, reforma fiscală prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are un impact estimat de 2,5% din PIB.

Printre reformele deja reglementate prin PNRR se numără:

  • Reforma fiscală (Jalonul 207)
  • Eliminarea facilităților fiscale pentru construcții, IT și sectorul agroalimentar (Jalonul 208)
  • Impozitarea proprietății (Jalonul 237).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: