Referendum București. De ce „trebuie evitată desfășurarea în aceeași secție de vot cu prezidenţialele”

Foto Facebook Radu Carp

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că este posibilă desfăşurarea referendumului local simultan cu alegerile prezidenţiale, dar a menţionat că pentru simplificarea organizării şi reducerea costurilor Guvernul ar trebui să adopte o reglementare în vederea compatibilizării celor două proceduri.

Analistul politic Radu Carp a explicat pentru PS News că cel mai bun model este cel din 2019 când au existat secții diferite de vot.

Va fi o problemă, pentru că dacă va fi organizat în aceeași zi cu prezidenţialele vor fi practic două secții de vot și aici va fi o cesiune tehnică la latitudinea Autorității Electorale Permanente. Se va decide dacă face un singur birou de secție de vot sau se vor face mai multe, pentru că aminestc, în vară, a fost un dezastru la două alegeri simultane. Deci tot ceea ce ar trebui evitat este să nu se desfășoare în aceeași secție, să se insiste să existe secții diferite.

Radu Carp consideră că modelul de organizare al referendumului ar trebui să fie cel din 2019 care a fost cuplat cu alegerile  europarlamentare.

Este bun modelul din 2019 cu secții diferite. N-au fost probleme mari de organizare, dar eu sincer nu cred că Guvernul va fi dispus să aloce bani pentru așa ceva. Sigur că Nicușor Dan a spus că primăria va plăti. Asta rămâne de văzut. În orice caz, problema nu e costul ci cred că va exista o participare destul de numeroasă dacă va trece de Consiliul General, dar nu văd de ce nu ar trece pentru că toate partidele doresc să se organizeze. Vom vedea dacă se va putea organiza chiar in ziua alegerilor prezidențiale sau altcândva. Eu mi-am spus opinia, cred că cea mai bună idee a fost să se organizeze odată cu parlamentarele deoarece la prezidențiale alegătorii nu sunt tentați să rămână în București pentru a vota deoarece ei pot vota de oriunde.

 

Nicușor Dan a menţionat că, potrivit legislaţiei actuale, în cazul alegerilor prezidenţiale, urnele trebuie închise la ora 21:00, iar pentru referendum procesul de votare s-ar încheia la ora 23,00. De asemenea, dacă procedurile nu vor fi compatibilizate, vor trebui înfiinţate comisii separate.

„Dacă nu e simplificat, una dintre problemele tehnice este că legea alegerilor prezidenţiale spune că urnele se închid la ora 21,00, iar legea referendumului naţional sau local spune că se închid la ora 23,00. O altă chestiune tehnică este componenţa comisiilor. Ar trebui să avem două comisii în loc de una. Şi, evident, cheltuielile se dublează. Dar, nu se pune problema ca un referendum votat de către Consiliul General să nu poate fi organizat. (…) Noi avem deja legi pentru fiecare dintre alegeri şi pentru referendum. Când a fost o suprapunere între referendum naţional şi referendum local, s-a adăugat o prevedere legală – prin lege sau ordonanţă de urgenţă – astfel încât ele să fie compatibile. Când au fost alegeri naţionale cu referendum naţional, din nou s-a adăugat o normă în lege, astfel încât ele să fie compatibile, să avem aceeaşi comisie şi lucrurile să fie mai simple. Acum este atributul Guvernului să compatibilizeze aceste două proceduri”, a indicat el.

Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: