Ocupaţia teritoriilor palestiniene de către Israel trebuie să înceteze (raport ONU)

Sursa foto: X

O comisie de anchetă numită de Naţiunile Unite a conchis într-un raport citat vineri de dpa că toate ţările şi organizaţiile internaţionale au datoria de a pune capăt ocupaţiei teritoriilor palestiniene de către Israel.

„Toate statele şi organizaţiile internaţionale, inclusiv Naţiunile Unite, au obligaţii conform dreptului internaţional de a pune capăt prezenţei ilegale a Israelului în Teritoriul Palestinian Ocupat”, se arată în documentul de poziţie publicat vineri.

Israelul trebuie să-i retragă pe toţi coloniştii, să returneze teritoriul şi să abroge legile discriminatorii, se adaugă în raport, care mai notează că alte ţări nu trebuie să sprijine financiar, militar sau politic ocupaţia.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a instituit „Comisia Internaţională Independentă de Anchetă asupra Teritoriului Palestinian Ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est” în 2021, solicitându-i să examineze posibile încălcări ale dreptului internaţional.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a declarat deja în iulie drept ilegală ocupaţia teritoriilor palestiniene de către Israel, fapt salutat de comisia de anchetă.

Nici decizia CIJ şi nici noul raport legal nu sunt obligatorii.

Israelul a criticat CIJ şi respinge cu regularitate rapoartele comisiei, acuzând-o de părtinire în defavoarea Israelului.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: