Nicolae Ciucă, mesaj pentru cetăţenii din R. Moldova: Vă îndemn să votaţi la referendum

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a transmis, sâmbătă un mesaj cetăţenilor din Republica Moldova care duminică se vor prezenta la urne pentru a-şi alege preşedintele şi pentru un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. ”România, noi toţi, suntem alături de voi”, a transmis Ciucă.

”Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, referendumul de mâine este cea mai mare şi mai bună şansă să ne reunim în interiorul UE. Vă îndemn să votaţi, să votaţi pentru voi şi pentru copiii voştri. Votul de mâine este despre prosperitate şi securitate. Referendumul este un pas esenţial pentru viitorul democratic al ţării şi pentru integrarea deplină în UE. România, noi toţi, suntem alături de voi”, a transmis liderul PNL.

Acesta a avut un mesaj şi pentru cetăţenii moldoveni care sunt în România: ”Vouă, celor care trăiţi sau studiaţi în România vă spun cu toată încrederea: votul vostru este un semn de grijă faţă de ţară şi familie”.

În finalul clipului video, preşedintele Senatului face apel la cetăţenii moldoveni să participe la vot: ”Fiţi parte din această schimbare instorică”.

Preşedinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, doreşte un al doilea mandat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, când ţara va organiza şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Moldova este o mică republică est-europeană de 2,5 milioane de locuitori, situată între România şi Ucraina. Are o majoritate vorbitoare de limba română şi o minoritate considerabilă vorbitoare de limba rusă, iar de la destrămarea Uniunii Sovietice a alternat între direcţii pro-occidentale şi pro-ruse. Tabăra pro-occidentală a fost ferm la conducere în ultimii ani. Maia Sandu a câştigat funcţia prezidenţială în 2020 şi partidul ei a câştigat o majoritate în parlament în anul următor. Guvernul său susţine o integrare mai strânsă cu Occidentul, inclusiv aderarea la UE până în 2030. Maia Sandu s-a opus ferm invaziei Rusiei în Ucraina în 2022 şi a acuzat Rusia că urmăreşte răsturnarea sa, ceea ce Moscova neagă.

PENTRU CE VOTEAZĂ MOLDOVENII?

Moldova va organiza un prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui la 20 octombrie. Dacă niciunul dintre cei 11 candidaţi nu obţine mai mult de 50% din voturi, va avea loc turul doi pe 3 noiembrie. Separat, la 20 octombrie, moldovenii vor vota „da” sau „nu” la un referendum privind înscrierea în Constituţie a aderării la UE ca obiectiv strategic.

CE PREVESTESC SONDAJELE?

Un sondaj CBS a arătat că Sandu este cu mult peste oricare dintre cei 10 contracandidaţi ai săi, cu un sprijin de 35,8%. Potrivit sondajului, primii doi adversari ai acesteia sunt Alexandr Stoianoglo, un fost procuror susţinut de Partidul Socialiştilor, tradiţional pro-rus, cu 9% sprijin, şi Renato Usatîi, un fost primar al oraşului Bălţi, din nord, cotat cu 6,4% din voturi. Sondajul CBS prezentat joi arată că 63,5% dintre moldoveni susţin aderarea la UE.

CARE ESTE MIZA?

Deşi alegerile s-ar putea decide într-un al doilea tur, Sandu pare să câştige un nou mandat şi să-şi continue direcţia pro-occidentală, realizând reforme şi obţinând finanţare occidentală. Un rezultat mai slab decât cel aşteptat ar putea pune Partidul Acţiunii şi Solidarităţii, de centru-dreapta, pe o poziţie fragilă la alegerile parlamentare de anul viitor, când majoritatea sa ar putea fi în pericol. Opoziţia a criticat referendumul ca fiind o cascadorie menită să impulsioneze campania prezidenţială a Maiei Sandu. Unii candidaţi care susţin în principiu aderarea la UE fac apel la alegători fie să boicoteze votul, fie să voteze „nu”. Un vot negativ ar fi o lovitură pentru reputaţia politică a lui Sandu, dar nu ar fi o constrângere de vreun fel.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: