Ministerul Energiei: România are două proiecte selectate în prima evaluare a Alianţei Industriale Europene

Sursa foto: Ministerul Energiei - România

Ministerul Energiei anunţă, duminică după-amiază, că România are două proiecte selectate în prima evaluare realizată de Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri). Este vorba despre NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear S.A, dezvoltat la Doiceşti de NuclearElectrica şi Nova Power) şi EU-SMR-LFR project (dezvoltat de RATEN la Mioveni, în colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA).

Potrivit unui comunicat de rpesă transmis, duminică, de Ministerul Energiei, ”această reuşită marchează un pas important în consolidarea poziţiei României ca lider regional în domeniul energiei nucleare”.

”Proiectele selectate fac parte dintr-o iniţiativă nouă paneuropeană care vizează accelerarea dezvoltării şi implementării tehnologiilor SMR în Europa, până la începutul anilor 2030, inclusiv lanţurile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni. Acestea au fost incluse în primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), în urma unei evaluări riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Alianţei şi secretariatul acesteia”, se arată în documentul citat.

”Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România. O performanţă de care trebuie să fim mândri. Vreau să cred că această reuşită îi va convinge, sau măcar îi va pune pe gânduri, pe cei care ne spun că această tehnologie nu are viitor şi că România nu ar trebui să îşi mai asume proiecte îndrăzneţe în energie. Dezvoltarea energiei nucleare, atât la nivel naţional, cât şi european, este indisolubil legată de reducerea dependenţei faţă de Federaţia Rusă, de atingerea obiectivelor UE privind competitivitatea şi de dorinţa noastră comună de a avea energie curată şi accesibilă. În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate în plan sau în derulare – fie la Cernavodă, fie la Doiceşti (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: