Producătorii de alimente cer renunțarea la prețurile plafonate

Sursa foto: Freepik

Producătorii de alimente cer renunțarea la prețurile plafonate și revenirea la economia de piață, argumentând că în niciun stat european nu s-a impus o astfel de măsură.

Federația Romalimenta a înțeles imperativul verii 2023- calmarea inflației alimentare și atenuarea efectelor ei asupra populației, participând activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abținându-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem conștienți că există situații excepționale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înțelept tensiuni extreme din piață și, ca atare, am înțeles cu toții că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67, a informat Romalimenta.

Reprezentanții producătorilor arată că, în timp, însă, au asistat la prelungirea și extinderea măsurilor, iar acum se vorbește apăsat despre generalizarea și, practic, eternizarea plafonării. „Ne întrebăm dacă în Constituție mai e scris că avem economie liberă de piață?”, scriu aceștia

Potrivit acestora, intervenția statului în piață este, uneori, un rău necesar, cu condiția ca ea să aibă un caracter excepțional și limitat în timp și ca arie, ceea ce nu este cazul acum. „Ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an și jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, și fără niciun termen”, arată producătorii de alimente.

În opinia acestora, măsura este nejustificată și extrem de păgubitoare, „nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, astfel încât cerem reintrarea în normalul economiei de piață- cel mai bun mecanism cunoscut până în prezent de reglare a producției, stocurilor, prețurilor, de răsplătire a eficienței și corectitudinii, în beneficiul atât al producătorilor, cât și al consumatorilor”.

Dacă, totuși, plafonarea adaosurilor comerciale este o măsură bună, care nu dăunează nimănui și face bine tuturor, ne întrebăm:

• De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deși toate au trecut prin inflația alimentară?

• De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu?

• De ce nu o facem universală, și în chimie, construcții, bănci, servicii, etc?”, arată producătorii de alimente.

Ca atare, aceștia cer reintrarea pe traseul normal al economiei de piață, „pentru că, deși într-un mediu confuz și tensionat, nu suntem în stare de război și, de altfel, nici măcar Ucraina nu se gândește la asemenea intervenții!”, conform adevarul.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: