Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a prezentat un program politic plin de promisiuni electorale, dar uită să vorbească despre problemele economice pe care nu le-a rezolvat în perioada în care a guvernat.
Marcel Ciolacu are puține idei politice și toate se bazează pe același lucru: ajutoare de la stat. Chiar dacă e vorba de industrie, tineri, companii, femei, agricultură, orice – Ciolacu vine cu ideea de a oferi bani de la stat, de parcă fondurile statului sunt infinite. Problema e că banii statului ajung în măsuri care nu generează încasări și ideile lui Ciolacu devin idei de ajutoare sociale și mai multe categorii de cetățeni sunt ținuți pe banii statului.
Candidatul PSD repetă de mai multe ori că România are nevoie de „echilibru și responsabilitate”, dar datele economice îl contrazic: în 2024 deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB, România are în continuare cea mai mare inflație din UE și datoria publică a țării continuă să crească. Datele economice cu care vine Marcel Ciolacu, după perioada în care a fost premier, nu demonstrează echilibru și responsabilitate.
Salarii și impozitare
Marcel Ciolacu promite că, în 2029, salariul mediu brut al României va fi de 2.600 de euro brut pe lună, iar cel minim de 1.300 euro brut pe lună.
Candidatul PSD vrea și o impozitare progresivă mascată: scăderea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile brute de sub 5.700 de lei, respectiv 8.500 de lei în 2029, regresiv și în funcție de numărul de copii.
PSD vrea să ofere vouchere cu valoarea de 800 euro pentru cetățenii care vor să obțină noi calificări profesionale.
Românii din străinătate
Marcel Ciolacu vine cu multe promisiuni pentru diaspora, semn că PSD aleargă după voturile acestora la alegerile prezidențiale. În ultimii 20 de ani, diaspora a refuzat să ajute candidatul PSD la prezidențiale, iar Ciolacu încearcă să-i cumpere.
- Programul Start-Up Diaspora Next Generation, cu subvenții între 25.000 și 50.000 de euro, pentru românii din străinătate care revin în țară și își deschid o afacere.
- Scutirea de impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri pentru cetățenii români care se întorc în țară și investesc în România banii obținuți în străinătate, până la 300.000 euro.
- Pentru a facilita integrarea familiei cetățeanului român se vor acorda gratuit cursuri de limba română timp de 1 an de zile.
- Fiecare cetățean român, stabilit legal în străinătate minimum 1 an de zile, care se reîntoarce definitiv în țară și se angajează pe un loc de muncă cu perioadă nedeterminată, va primi o Primă de stabilitate pe 2 ani în cuantum de 1.000 lei net lunar/primele 12 luni și 1.250 lei lunar/următoarele 12 luni. Statul român va acorda o subvenție lunară de 2.250 de lei angajatorilor, timp de 12 luni, pentru fiecare român reîntors în țară, cu condiția menținerii raporturilor contractuale de muncă 18 luni de la data încadrării în muncă.
- Fiecare cetățean român, stabilit legal în străinătate minimum 1 an de zile, care se reîntoarce definitiv în țară și se angajează pe un loc de muncă cu perioadă nedeterminată, va primi o primă de instalare: 12.500 lei dacă e singur și 15.500 lei dacă vine cu familia.
- Voi iniția o strategie națională pentru românii din afara granițelor, menită să susțină interesele acestora în țările în care s-au stabilit, dar mai ales să-i stimuleze să revină în România.
Tineri și educație
Programul Ciolacu vine cu mai multe promisiuni și pentru tineri, pentru a încerca să-i convingă să rămână în țară.
„Toți tinerii cu vârsta mai mică de 26 de ani care sunt plătiți cu salariul minim – indiferent dacă au copii în întreținere sau nu) și cei care au sub 4.050 lei, cu 3 sau mai mulți copii în întreținere, vor avea ZERO impozit pe venit”.
De asemenea, tinerii care lucrează în timpul studiilor vor fi scutiți de CASS de 10%.
Marcel Ciolacu consideră că tinerii din România sunt antreprenori din facultate și le oferă studenților alte subvenții pentru mediul de afaceri:
„Programul are componentă de schemă de ajutor de minimis de maximum 50.000 euro/beneficiar, care să sprijine întreprinderile prin acordarea de granturi, pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție”.
La fel ca în cazul diasporei, Ciolacu le promite mai mulți bani și tinerilor care se angajează: Primă de stabilitate pe 2 ani – 1.000 de lei lunar/primele 12 luni și 1.250 de lei lunar/următoarele 12 luni, pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă și pentru tinerii aflați în șomaj pe termen lung, mai mult de 6 luni, care se angajează cu contract pe perioadă nedeterminată.
Iar companiile care angajează tineri sub 30 de ani vor primi și ele o subvenție de 2.250 lei timp de 12 luni. Cu atâția bani promiși, statul va plăti un salariu minim pentru fiecare tânăr angajat.
Nici tinerii fermieri nu au fost uitați și Marcel Ciolacu promite ajutoare pentru companile din domeniul agricol: Angajatorii care angajează minimum 3 tineri cu studii superioare primesc 1.000 de lei/lună/persoană, pentru studii medii 750 de lei/lună/persoană, fără studii 500 de lei/lună/persoană.
Sănătate
Marea noutate de la capitolul sănătate este aceea că Marcel Ciolacu vrea un cadru legal pentru asigurările private de sănătate, chiar dacă nu le numește așa.
„Dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate. Crearea cadrului legislativ pentru încurajarea și creșterea deductibilității fiscale pentru asigurări complementare de sănătate”.
PSD este la conducerea Ministerului Sănătății din 2021, cu Alexandru Rafila care a supraviețuit la numeroasele dezastre și scandaluri din sistemul medical. Marcel Ciolacu vine cu un program în care promite tot ceea ce ar fi putut să facă Rafila în ultimii 3 ani, dar n-a făcut nimic.
„Program în valoare de 900 milioane de lei pentru 2.600 de contracte de finanțare, pentru reabilitarea și dotarea cabinetelor de medicină de familie”, promite Ciolacu.
Există deja un astfel de program finanțat din PNRR, mai ales pentru medicii de familie din mediul rural. Totuși, Ministerul Sănătății condus de Rafila a întârziat accesarea banilor, achiziția de aparatură medicală și direcționarea banilor către medicii de familie. În 2024, medicii de familie își renovaseră cabinetele pe datorie, deși Ministerul Sănătății le-a promis bani europeni.
Alte promisiuni pentru sănătate din programul Ciolacu:
- Un program în valoare de 950 milioane de lei pentru finanțarea a 69 de contracte pentru modernizarea/extinderea și dotarea ambulatoriilor publice.
- Sprijin pentru familii, oferind soluții profesionale și accesibile. Finanțarea a minimum 4.000 de paturi de paliație și dezvoltarea de centre publice de paliație pentru copii.
Politică externă
Marcel Ciolacu consideră că politica externă ar trebui să fie predictibilă. Acesta confundă politica națională cu politica externă. Dacă poziționările României pe plan extern sunt predictibile, atunci nu mai are niciun efect politica externă.
Deși rolul principal al Președintelui României este în politica externă, nu la împărțirea de pomeni electorale, Marcel Ciolacu nu prezintă nicio idee de politică externă, doar faptul că România va continua în NATO și UE, ceea ce era evident. Programul Ciolacu nu se concentrează pe provocările pe care România le are la granițe, nici care va fi relația cu China, nici relația cu țările din Balcanii de Vest care pot intra sau nu în UE, nici influența tot mai mare a Turciei sau ideile imperialiste ale Ungariei.
Tot la politică externă, Ciolacu vorbește despre atragerea investitorilor străini, dar iarăși confundă politica națională cu politica externă. „Diplomația economică” despre care vorbește Ciolacu este posibilă doar când un stat are importante multinaționale în lume, însă România nu are nici măcar companii regionale.
Femei și familie
Așa cum ne-a obișnuit deja, Marcel Ciolacu promite alte ajutoare de la stat pentru femei și copii:
- Stimulente în valoare de 2.000 de lei pentru creșterea ocupării femeilor din grupurile dezavantajate
- Acordarea a 1.000 de granturi de 20.000 de euro, plus garanții pentru credite în condiții avantajoase, pentru susținerea antreprenoriatului feminin, în sectoare cu potențial de creștere
- Finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional, vouchere before și after-school
- Vouchere anuale de 1.500 de lei pentru fiecare copil, până la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru achiziția de rechizite, îmbrăcăminte pentru școală, cărți, tabletă etc. De program beneficiază familiile al căror venit net lunar pe membru de familie este sub 1.500 de lei, sub condiția prezenței la școală
- Vom susține acordarea de facilități fiscale companiilor care angajează persoane cu vârsta de peste 55 de ani
- Card pentru familia numeroasă, care oferă familiilor cu cel puțin 3 copii și familiilor monoparentale cu venituri reduse anumite beneficii
- Garanții de 1 miliard de lei anual pentru programul Family Start
Reindustrializarea
Chiar dacă vorbește despre reindustrializare, programul Ciolacu nu propune nicio măsură concretă. Singura noutate cu care vine Ciolacu este aceea de a avea un „program de sprijin de 200 milioane de euro, scheme de ajutor de stat și garanții pentru credite de investiții pentru sectoarele/companiile românești care participă la reconstrucția Ucrainei”.
Este singura idee concretă pe care o prezintă la capitolul „industrie”, dar aceasta nu are treabă nici cu industria din România, nici cu dezvoltarea țării noastre. În rest, marele plan de reindustrializare înseamnă doar multe sloganuri electorale.
Agricultură
Marcel Ciolacu nu-i uită nici pe fermieri și le promite:
- 3 miliarde de euro investiții în sistemul de irigații și energie verde în ferme.
- Apă gratuită și energie subvenționată 50% pentru irigații, precum și a Programelor Fotovoltaice pentru irigații și Energie verde în ferme.
- 2,6 miliarde de euro sprijin pentru producția de legume românești, carne de pui și carne de porc, produse bio, dar și pentru programele INVESTALIM și ROMALIMENT, pentru fabrici noi și modernizarea celor vechi de procesare a materiilor prime agricole.
- Subvenționarea integrală a dobânzii pentru creditele de investiții ale asociațiilor agricole acordate de către bănci, în vederea extinderii lanțului de producție-depozitarecomercializare și a majorării valorii adăugat
Problemele lui Ciolacu
România are cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE. În următorii ani, țara noastră va fi nevoită să reducă deficitul bugetar până la 3%. Alte state UE iau deja măsuri pentru reducerea cheltuielilor, așa cum vedem în Franța sau Italia.
Marcel Ciolacu promite bani pentru toată lumea, dar banii încep să lipsească, deoarece creșterea economică a României este în scădere. Dacă în 2021, înainte să intre PSD la guvernare, creșterea economică era de 5,9%, în 2024 acesta riscă să fie sub 2%. Programul Ciolacu este lipsit de credibilitate într-o perioadă în care economia suferă și mediul de afaceri așteaptă măsurile pentru reducerea problemelor economice.
Programul complet al lui Marcel Ciolacu poate fi consultat aici (click).
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News