Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinție

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Peste jumătate dintre români au o părere destul de proastă sau foarte proastă despre decizia Curții Constituționale de a interzice candidatura Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024.

24.6% dintre români au o părere foarte bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României, iar 15.7% o părere destul de bună. În total, au o părere favorabilă despre decizia CCR 40,3% din totalul populației.

16.9% o părere destul de proastă, iar 34.6% o părere foarte proastă. În total, au o părere defavorabilă despre decizia CCR 51,5% din totalul populației.

1.2% spun că nu au auzit despre decizia CCR în acest caz, 5.5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.5% nu răspund.

Au o părere foarte bună sau destul de bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții lui Marcel Ciolacu, votanții PSD, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, locuitorii din București sau din urbanul mic. Au o părere foarte proastă sau destul de proastă despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții AUR și ai PNL, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și locuitorii din rural.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Decizia Curții Constituționale de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă a împărțit societatea, 40% având o părere favorabilă, 50% având o părere defavorabilă, iar restul nu pot aprecia, nu au auzit sau nu răspund la întrebare. Polarizarea are implicații serioase asupra cursei prezidențiale, dar și asupra modului în care se raportează populația la fundamentele regimului democratic reglat prin legea fundamentală a țării. Această polarizare este cu atât mai relevantă cu cât ea are în centrul atenției o personalitate cu notorietate maximă și un grad foarte ridicat de neîncredere (aproximativ 80%). Altfel spus, deși doar 20% dintre români au încredere în Diana Șoșoacă, 50% evaluează negativ decizia de invalidare a candidaturii sale fie pentru că o consideră contrară regulilor democratice, fie din calcule și scenarii pe care le fac unii dintre votanții celorlalți candidați la alegerile prezidențiale în baza reacțiilor și dezbaterii publice”.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: