VIDEO Scăderea pragului la IMM-uri, „o linie roșie pentru PNL”. Ce spun economiştii

M3 - Adrian Negrescu, invitat Puterea Știrilor 21.10

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat recent că nu este de acord cu scăderea pragului până la care firmele sunt considerate întreprinderi mici și mijlocii. Măsura este cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență, însă noi am îndeplinit deja acest jalon, spune analistul economic Adrian Negrescu.

„Trebuie spus că Uniunea Europeană nu ne impune nimic. Comisia Europeană nu ne cere să scădem neapărat acest prag, ci să dovedim faptul că reformăm acest sistem al micro-întreprinderilor considerat un fel de ajutor de stat, comparativ cu alte regimuri de fiscalitate pe zona întreprinderilor din alte țări europene. Noi ne-am îndeplinit acest jalon. Gândiți-vă că de la 1 ianuarie noi am crescut taxele de trei ori la microîntreprinderi. Mai mult decât atât, am limitat accesul investitorilor la ele,  nu ai voie decât o singură microîntreprindere de persoană. Mai mult decât atât, am obligat fiecare microîntreprindere să aibă o carte de muncă, să aibă un loc de muncă plătit pentru a beneficia de acest regim favorabil de taxare. De fapt, problema este ce ne dorim noi ca țară, din perspectiva susținerii micilor afaceri” a afirmat analistul economic în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Capitalul deținut de micii investitori este unul foarte redus, a adăugat acesta. Având cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, oamenii nu-și permit să ia credite ca să își deschidă o afacere. Prin urmare, faptul că aveam o taxare redusă, îi ajuta să pună pe picioare o afacere, să aibă posibilitatea să crească, urmând ca abia apoi să crești impozitul pe profit.

„Să nu uităm că vorbim de 400.000 de companii, de 400.000 de investitori, de cel puțin 400.000 de familii și 400.000 de locuri de muncă. Dacă am reduce acest prag la cum își dorește Comisia Europeană, ar înseamnă ca multe dintre aceste afaceri să se închidă”, a explicat Adrian Negrescu.

La întrebarea care ar fi soluția, așa încât să nu pierdem cele 1,1 miliarde de euro din PNRR, acesta spune că nu microîntreprinderile sunt adevărata problemă.

„Nu din cauza microîntreprinderilor, din cauza numirilor absolut aberante din companiile publice acolo unde sunt manageri pe criterii politice, care n-au nicio legătură cu profesionalismul și cu ceea ce își dorește, până la urmă, Comisia Europeană. Și noi cu toții ne dorim să avem niște companii de stat constuite de manageri performanți, care să fie capabili să ia decizii, să le ducă pe profit. Mai mult de atât, mai sunt niște criterii pe care noi nu le-am îndeplinit și care nu au legătură cu micro-întreprinderile. Sunt total nouă puncte pe care nu le-am îndeplinit. Cred că noi nu avem capacitatea sau nu dorim, din punctul meu de vedere, să susținem punctul nostru de vedere. La Bruxelles nu avem oameni capabili să negocieze, să scoatem în evidență faptul că de la 1 ianuarie noi am îndeplinit acest jalon și din această perspectivă nu avem de ce să ne jucăm cu banii oamenilor. Gândiți-vă cum ar fi acum, în timpul jocului, să le spunem antreprenorilor: știți, nu mai plătiți 3% impozit pe cifra de afaceri sau 1% , ci 16%. Gândiți-vă că multe dintre afaceri pur și simplu sunt în aer, adică nu vor avea de unde să plătească, motiv pentru care se vor pierde cel puțin 100.000 de locuri de muncă, oamenii vor închide, vor trece probabil pe PFA sau să revină la statutul de angajat, că poate asta își dorește Comisia Europeană să fie o țară de angajați în care doar multinaționalele să fie bine reprezentate”, a subliniat analistul economic.

Referitor la afirmația lui Nicolae Ciucă, potrivit căreia vom câștiga mai mult dacă menținem plafonul actual, Adrian Negrescu spune că, într-adevăr, IMM-urile sunt esențiale pentru economie. Analistul a amintit discursul candidatei Kamala Harris în care sublinia nevoia de susținere a micilor afaceri, întrucât reprezintă fundamentul economiei americane.

„Așa ar trebui să gândim și noi. Acești oameni care și-au făcut curajul să treacă de la statutul de angajat, să deschidă o afacere cu banii puțini pe care i-au avut… Tu, practic, vii și oricum le-ai crescut taxele de la 1 ianuarie de trei ori , acum le reduci și mai mult posibilitatea de a prinde cheag, de a investi. S-ar pierde multe locuri de muncă, multe lanțuri de afaceri, mai ales în sectorul serviciilor și al comerțului, acolo unde sunt cele mai multe microîntreprinderi, și ar atenua foarte mult din dorința oamenilor de a face afaceri, de a intra în zona asta de antreprenoriat. Și așa suntem pe ultimul loc în Europa ca număr de mici întreprinderi raportat la număr de locuitori. La capitolul inovare și inovație, de asemenea, suntem pe ultimul loc în Europa. De ce? Pentru că avem taxe foarte mari și nu știm să susținem pe cei care au o idee, pe cei care vor să facă bani”, a afirmat analistul economic.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: