”Nivelul orientativ” de calcul al salariului minim va fi de 47%-52% față de salariul mediu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Salariul de bază minim brut pe țară va fi calculat după o procedură care va ține cont de ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut, a stabilit Parlamentul, care a adoptat, prin votul final al deputaților, proiectul de lege care transpune în legislația națională directiva europeană privind salariul minim european, prezentat în premieră de Profit.ro. Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea reglementărilor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.

La votul din Senat, a fost redus raportul orientativ între salariul minim și cel mediu brut pe țară, propus anterior de Guvern la 50%-52%.

Conform proiectului de lege transmis Parlamentului de către Executiv, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual prin hotărâre de Guvern, actualizare care va ține cont de puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor, nivelurile și evoluțiile productivității. Executivul mai stabilise că analiza salariului minim va fi realizată în funcție de ”nivelul orientativ” de 50-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut.

După cum a relatat Profit.ro, în consultările cu partanerii sociali, Ministerul Muncii prevăzuse inițial și o formulă de calcul, dar în cele din urmă a fost promovat un proiect de lege care urmăresște conformarea la directiva europeană privind salariul minim. De asemenea, proiectul inițial prevedea printre indicatorii de calcul al salariului minim rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Aleșii au menținut prevederea că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cu aplicare de la data de 1 ianuarie a anului următor și cu actualizarea periodică o dată pe an.

Parlamentul a menținut în mare parte și procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, și va cuprinde următoarele:

1) modalitățile de stabilire şi actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;

2) criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:

a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;

b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

c) rata de creștere a salariilor;

d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

3) indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. 2);

4) setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare a impactuluo asupra mediului economic și social. Aleșii au modificat însă prevederile privind procedura, stabilind că va ține cont de un nivel orientativ în raport cu salariu mediu bruta mai mic decât cel prevpzut de Guvern:

5) modul de realizare a analizelor suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: