Știri din capitalele Europei, 22 octombrie

BERLIN | HELSINKI

Cancelarul Olaf Scholz și președintele finlandez Alexander Stubb vor discuta marți despre „planul de victorie” al Ucrainei, în timp ce ministrul finlandez de Externe a îndemnat Germania să renunțe la reticențele sale privind livrările de arme și să își accepte „rolul foarte important”, conform Euractiv.

Stubb și ministrul de Externe Elina Valtonen au sosit la Berlin luni, 21 octombrie, pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a ambasadei nordice în Germania. Președintele, de asemenea comandant suprem al armatei finlandeze, urmează să se întâlnească cu Scholz marți după-amiază.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat reporterilor săptămâna trecută că cei doi lideri vor discuta despre „probleme bilaterale și de politică europeană pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei” și despre „cooperarea în cadrul NATO”.

 

HAGA

Inspectoratul Național pentru Infrastructură Digitală (RDI) din Olanda a amendat Vodafone cu 2,25 milioane de euro pentru că nu și-a securizat corespunzător sistemul de interceptări telefonice. Potrivit autorității de reglementare olandeze, securizarea acestui sistem de către Vodafone, care ar putea conține secrete de stat sau informații penale, nu a respectat cerințele legale în mai multe domenii, potrivit NL Times.

În Țările de Jos, interceptările telefonice sunt permise numai în condiții stricte și la ordinul Ministerului Public (OM) sau al serviciilor de informații. Legislația olandeză stabilește, de asemenea, cerințe stricte privind sistemele de ascultare ale furnizorilor de telecomunicații, deoarece aceste sisteme pot conține informații de natură confidențială.

 

VIENA

Președintele austriac Alexander Van der Bellen l-a însărcinat marți pe cancelarul Karl Nehammer, șeful Partidului Popular Conservator (OVP), să formeze o coaliție de guvernare, chiar dacă Partidul Libertății (FPO), de extremă-dreapta, a câștigat alegerile generale de luna trecută.

FPO, eurosceptic și favorabil Rusiei, a câștigat alegerile din 29 septembrie pentru prima dată în istoria sa. Dar, cu aproximativ 29% din voturi, ar trebui să formeze o coaliție pentru a obține majoritatea în parlament și a forma un guvern, scrie Reuters.

 

BUDAPESTA | BELGRAD | BRATISLAVA

Liderii Ungariei, Serbiei și Slovaciei au propus marți înființarea unor facilități pentru găzduirea solicitanților de azil în afara teritoriului Uniunii Europene, o soluție care, în opinia lor, ar contribui la limitarea imigrației ilegale care reprezintă o amenințare existențială la adresa blocului comunitar, conform The Associated Press.

În urma unei reuniuni la Komarno, Slovacia, prim-ministrul ungar Viktor Orbán, președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul slovac Robert Fico au prezentat o politică mai strictă în materie de migrație pe care ar dori să o vadă adoptată de UE, inclusiv măsuri de deportare mai eficiente și o finanțare mai mare pentru țările membre la frontierele externe ale blocului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: