România rurală duce o lipsă acută de medici de familie, iar motivele sunt dintre cele mai diverse. În primul rând, spun chiar cei care activează în sistem, vorbim despre o specializare care, pentru studenți, nu mai este atât de atractivă. Apoi, tinerii nu sunt atrași în zonele rurale din cauza sărăciei, a lipsei infrastructurii, nimeni nu-și dorește să facă naveta la sat și nici să locuiască acolo cu chirie.
„Cei care s-au pensionat nu au mai fost înlocuiți. Pe de-o parte din lipsă de cadre medicale, pe de altă parte…cine și-ar dori să vină în fundătura asta a noastră?” se întreabă Alina, asistent medical comunitar în localitatea Adășeni, județul Botoșani, care a povestit pentru „Adevărul” situația de la sat.
Țara noastră se confruntă de ani de zile cu o criză de resursă umană în Sănătate, iar medicina de familie de la sat se numără printre cele mai afectate ramuri medicale. Iar consecințele sunt suportate mai ales de pacienții care străbat uneori chiar zeci de kilometri pentru a ajunge să fie văzuți de un doctor. Și mai grav este atunci când, din lipsă de resurse financiare, fără un mijloc de transport sau aparținători, acești oameni mor cu zile.
În localitatea Adășeni, județul Botoșani, trăiesc aproximativ 1.300 de persoane. Este o comună mică, situată în nordul județului, în apropierea graniței cu Republica Moldova.
„Unde se agață harta-n cui”, glumește Alina. Însă gluma este una amară, căci femeia duce pe umeri o povară tare grea. „În Adășeni nu există medic de familie. A fost cineva acum mulți ani, dar a plecat. A găsit un post mai bun și ne-a rămas cabinetul fără medic. A plecat undeva la un centru de primiri urgențe din Suceava. Locuitorii au fost preluați de medicul din comuna vecină, Avrămeni, dar până acolo sunt vreo 15 kilometri. Alții s-au înscris la medicul din Săveni, este un oraș aflat la vreo 25 de kilometri”, a povestit femeia.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News