Piața construcțiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunță provocator

Sursa foto: pixabay

Sectorul construcțiilor din România a atins niveluri record în 2023 și 2024, susținut de o cerere privată puternică pentru anumite segmente imobiliare și de o creștere semnificativă a investițiilor publice, de la proiecte majore de infrastructură până la spitale, finanțate prin fonduri naționale și europene.

Pe termen mediu, însă, viitoarele modificări ale regimului fiscal pentru muncitorii din construcții, alături de ajustările fiscale mai ample din România, ar putea crea dificultăți, arată raportul de piață Colliers privind evoluția pieței imobiliare în primele șase luni ale anului.  În plus, întârzierile României în implementarea reformelor necesare pentru a asigura accesul continuu la fondurile europene ar putea genera provocări suplimentare.

„În ultimii doi ani, piața construcțiilor a înregistrat atât o creștere a valorii nominale, cât și o extindere a volumului lucrărilor. Această evoluție a generat provocări pentru dezvoltatorii care încearcă să lanseze noi proiecte imobiliare. Ce a influențat direct această situație? În mare parte, creșterea semnificativă a costurilor totale de construcție, cauzată de scumpirea materiilor prime, care, totuși, par să se stabilizeze în prezent. Majoritatea prețurilor la mărfuri s-au apropiat acum de nivelurile pre-pandemice, fiind mai mici decât maximele din 2020. Spre exemplu, Indicele Bloomberg Commodity, care urmărește prețurile din diverse sectoare (agricultură, energie, metale), este cu aproximativ 28% sub vârful din 2022, dar totuși cu 19% peste nivelurile din decembrie 2019. Beneficiarii finali vor resimți însă aceste scăderi treptat. Pe de altă parte, tensiunile geopolitice globale – fie între blocurile comerciale principale, fie din cauza conflictelor militare regionale (mai ales în zona Mării Roșii) – mențin riscurile de reinflamare a prețurilor la mărfuri. De altfel, unele prețuri au început să crească din nou în a doua jumătate a lui 2023”, explică Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: