Bogdan Stoica: Când ceri cafea și ți se spune că vine din Rusia lui Putin

Bogdan Stoica

Uită de cafeaua fără cofeină! Opt alternative care îți pot oferi energie și nutrienți, în locul clasicei cafele, scrie, șocant, cel mai în vogă site de food modern, d-ăsta cu greierii pane puși la priorități. Cică în loc de cafea poți să bei ceai de rădăcină de cicoare, matcha, ceai de rădăcina de păpădie, latte cu turmeric, ceai Rooibos, cacao cu apă fierbinte, yerba mate, sau ceai Chai. Am rămas mască. Nici una dintre alternative nu are gust de cafea, sau ceva măcar asemănător cu gustul cafelei. De ce aș  înlocui cafeaua, care are un anumit efect asupra mea, pe care papilele mele o recunosc cu entuziasm, cu mizeriile astea hipsterești? Doar pentru că o wanabe de autoritate în domeniu s-a pronunțat așa? Cam cât de prost aș fi să renunț mâine la cafea ca să dau banii pe astea?

Și mi-am dat seama că fix asta pățesc românii în pragul alegerilor prezidențiale. Românul vrea cafea dar e îmbiat cu cicoare, păpădie, turmeric, cacao și mate.

Chiar dacă nu pare, românii au o imagine destul de clară despre viitorul președinte. Stiu sigur cum nu trebuie să fie. Să nu fie prieten cu rușii, să nu stea preș în fața altor state, să nu fie leneș, să nu fie opulent sau snob, să nu fie un bețiv care bagă oameni în pușcărie sau un martalog stresat de un neologism pe care nu-l știe. Cu alte cuvinte, îl vor integru, curajos, patriot, puternic, modest, amabil, neviciat, neșantajabil și stabil psihic. Iar competiția electorală nu ține cont aproape deloc de acest caiet de sarcini. Iar când românul reacționează prin dezinteres sau mișto-uri crunte, este acuzat de lipsă de maturitate politică, de o superficialitate periculoasă pentru țară sau de apartenență la niște idei periculoase.

Cu alte cuvinte, dacă în cazul cafelei se propun niște alternative, în cazul președintelui se cam impun: „dacă nu bei ceai mate ții cu rușii, iar dacă bei cafea contribui la schimbările climatice”.

Poate n-ar fi rău ca staff-urile de campanie să dea un reset mesajelor de până acum. Că riscăm fie o prezență la vot minimală, fie un vot ca în Moldova.

 

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: