Băncile au accelerat creșterea împrumuturilor ipotecare acordate populației în septembrie, deși dobânzile la creditele noi încă n-au scăzut. Creditul de consum continuă să aibă o creștere record post-2008, chiar dacă septembrie nu a fost cea mai bună lună din acest an, conform analizei Profit.ro. Firmele și-au majorat finanțările luate de la bănci, în principal în lei, după ieftinirea acestora.
Creditul acordat populației a crescut cu 7,8% față de anul trecut, la 186,4 miliarde de lei, însă dinamica lunară a fost ușor sub cea din lunile precedente, la 0,8%.
Ajustat cu inflația, creditul acordat populației s-a majorat cu 3,1% în ultimul an.
Componenta în lei a accelerat la 11,7% în termeni anuali, de la 11% în luna precedentă, astfel că soldul în monedă națională a atins 168 de miliarde de lei sau 90% din totalul creditului acordat populației. În termeni reali, creșterea componentei în lei a fost de 6,8%, cea mai mare de după decembrie 2021.
În același timp, scăderea creditului în valută a accelerat la aproape 18% pe an, la un sold echivalent cu 3,7 miliarde de euro, de la un vârf de peste 16 miliarde de euro atins în 2012, când reprezenta peste două treimi din creditul acordat populației.
În termeni reali, scăderea creditului în valută este și mai amplă.
Creditele în alte valute decât euro – adică aproape integral în franci elvețieni – au scăzut la doar 317 milioane de franci, de la un vârf de 4,8 miliarde de franci în 2008.
În ultimii ani, după ce băncile au convertit mare parte din aceste împrumuturi, ritmul de scădere a încetinit – valoarea curentă este la circa jumătate față de soldul de la finele lui 2019, spre exemplu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News