Știri din capitalele Europei, 28 octombrie

BERLIN

Volkswagen intenționează să închidă cel puțin trei fabrici din Germania, să elimine zeci de mii de locuri de muncă și să reducă salariile cu 10%, a declarat luni reprezentantul principal al angajaților companiei. Restructurarea ar marca prima închidere de fabrici naționale în istoria de 87 de ani a companiei și ar declanșa o luptă cu sindicatele. VW are 10 fabrici și 300.000 de angajați în Germania, potrivit Financial Times.

VW a avertizat că sunt necesare măsuri radicale, deoarece cel mai mare producător auto din Europa se confruntă cu o concurență intensă în China, cu încetinirea vânzărilor pe alte piețe importante și cu necesitatea de a parcurge tranziția costisitoare către vehiculele electrice.

 

HAGA

Aproape jumătate dintre proprietarii de locuințe cu un credit ipotecar din Țările de Jos se așteaptă să aibă probleme în a-și plăti costurile de locuință în următoarele 12 luni, conform celui mai recent Monitor al costurilor de locuință realizat de National Mortgage Guarantee (NHG). Mulți dintre aceștia reduc deja din alte cheltuieli pentru a putea continua să își plătească ipoteca, facturile la energie, asigurările și întreținerea locuinței. NHG a constatat că 45% dintre proprietarii de locuințe se așteaptă să aibă cel puțin unele dificultăți în a-și acoperi costurile în anul următor. Aproximativ 115.000 de proprietari din Țările de Jos se tem de probleme majore de plată, conform NL Times.

 

ROMA

Procurorii din Milano au descoperit o rețea de hackeri și foști ofițeri de aplicare a legii acuzați că au folosit programe malware și contacte interne pentru a pătrunde în mai multe baze de date guvernamentale, inclusiv în Ministerul de Interne. Grupul ar fi accesat peste 800.000 de înregistrări confidențiale, vizând chiar conturi legate de biroul președintelui.

Ancheta, condusă de procurorul anti-mafie din Milano, Francesco De Tommasi, dezvăluie legături între presupusa asociație criminală și oficiali de rang înalt din diverse sectoare, inclusiv crima organizată și serviciile de informații italiene și străine, potrivit Euractiv.

 

SOFIA

Partidul de centru-dreapta GERB din Bulgaria a câștigat duminică alegerile parlamentare, conform rezultatelor preliminare, însă va trebui să caute un partener de coaliție pentru a forma un guvern.

Numărătoarea parțială a voturilor arată că partidul GERB a obținut 26,08%, conform Reuters. Partidul reformist Noi continuăm schimbarea (PP) s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,76%, se arată luni dimineață pe pagina oficială a comisiei, după numărarea a peste 82% din voturi. Dincolo de acestea, partidul ultranaționalist Renașterea s-a clasat pe locul al treilea, cu 13,8%.

 

TBILISI

Susținătorii opoziției din Georgia intenționează să organizeze luni un protest în capitala țării împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare din weekend, în care partidul de guvernământ a fost declarat învingător, pe fondul neregulilor de vot și al acuzațiilor de amestec rusesc. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat duminică că nu recunoaște rezultatele oficiale și că țara a căzut victimă unei „operațiuni speciale rusești”, menită să o readucă pe orbita Moscovei și să îi deraieze planul de aderare la Uniunea Europeană, conform The Associated Press. Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat duminică că au înregistrat incidente de cumpărare de voturi, intimidare a alegătorilor și falsificare a buletinelor de vot care ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au spus că alegerile au fost fraudate, precizează Reuters. Atât SUA, cât și Uniunea Europeană, au îndemnat Georgia să investigheze rapid și transparent presupusele nereguli constatate la vot.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: