Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a fost primul invitat la dezbaterea „Un președinte în fața națiunii”. Lasconi a răspuns întrebărilor transmise de români, la cele ale jurnaliștilor Antena 3 CNN, precum și la cele adresate de oameni din public. În mai multe momente, Lasconi a părut că nu stăpânește teme de politică externă, lucru sesizat de analiștii politici cu care a discutat antena3.ro după dezbaterea de la Palatul Parlamentului.
„În principiu, rolul unor astfel de dezbateri, chiar dacă nu sunt între contracandidați, îl reprezintă posibilitatea candidatului de a obține simpatie și voturi din partea publicului nehotărât sau a publicului care votează cu alte partide dintr-un bazin electoral asemănător. Din păcate pentru doamna Lasconi, nu cred că a reușit să puncteze în rândul electoratului nehotărât, cu atât mai puțin să rupă din partea electoratului altor candidați.
Domnia sa a avut o prestație destul de mediocră când vine vorba despre temele care reprezintă ce scrie în foia de parcurs a unui președinte: politică externă și securitate. A avut răspunsuri ezitante, în unele situații a zis că nu știe care e răspunsul, dar se va baza pe experiența consilierilor. Și atunci vine întrebarea electoratului: de ce nu votăm consilierii?
Din punctul meu de vedere, nu a reușit să puncteze în această dezbatare. Cu siguranță neînțelegerea unor subiecte de politică externă poate trage candidatul în jos pentru că o mare frustrare a modului în care am fost reprezentanți ține tocmai de subiectele care țin de politică externă. Oamenii își doresc ca președintele, miniștrii de externe, să își impună punctul de vedere și să obțină maximal din negocieri. Publicul USR este un public mai educat și înțelege cum funcționează lucrurile și este posibil chiar să îndepărteze o parte a acestui electorat”, spune sociologul Vladimir Ionaș.
Bogdan Teodorescu: „A confirmat această discrepanță dintre ce ar trebui să știe un candidat și ce știe domnia sa”
Și sociologul Bogdan Teodorescu, profesor la SNSPA, spune că Elena Lasconi nu a reușit să demonstreze că este pregătită pentru funcția de președinte. Acesta susține, însă, că Lasconi a transmis mesaje către electoratul USR, dar că, cel mai probabil, nu a punctat în rândul electoratului nehotărât.
„Principala problemnă pe care o are doamna Lasconi e că nu a reușit să demonstreze pregătirea pentru această funcție, racordarea din pregătirea profesională a domniei sale și nevoile pe care le implică funcția de președinte.
Discuția de aseară, din nefericre, a confirmat această discrepanță dintre ce ar trebui să știe un candidat și ce știe domnia sa.
Doamna Lasconi a intrat în luptă și a ajuns la un scor în sondaje pe ideea noutății, apoi pe baza efectului Kamala Harris, o posibilă doamnă președinte și pe baza dezamăgirii pe care fosta conducere USR a indus-o alegătorilor, după un scor prost la alegerile europarlamentare și locale. Aceste trei elemente au propulsat-o.
A încercat să își construiască o imagine pe 3 direcții:
1. ideea de noutate;
2. de un om aflat în două tabere; și credincioasă și lider atașat valoriilor USR;
3. un om care nu poate fi acuzat de problemele la guvernare, pentru că nu a făcut parte din Guvern.
Să vedem ce a folosit aseară.
A lansat mesaje și în direcția publicului standard USR: parteneriatul civil între persoane de același sex, a încercat să se poziționeze ca un candidat diferit față de ceilalți competitori, pe care i-a și atacat în cateva rânduri, însă, din punctul meu de vedere, nu a punctat major pentru a-și atrage măcar propriul electorat ca să nu mai vorbim de cei nehotărâți.
Din punctul meu de vedere, lucrul care va rămâne pregnant este necunoașterea unor lucruri esențiale: cine face parte din Consiliul de Securitate al ONU sau componența CSAT”, spune Bogdan Teodorescu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News