Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura de independent la alegerile prezidențiale, la o zi după ce și-a încheiat mandatul de secretar general adjunct al NATO. În vârstă de 66 de ani, Geoană a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, președinte al Senatului și președinte al Partidului Social Democrat.
Născut pe 14 iulie 1958, la București, Mircea Geoană a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și Ecole Nationale d’Administration Paris.
Mircea Geoană a absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School și este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București.
Ambasador, ministru de externe și președintele Senatului Geoană a fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada 1991 – 1995, iar din 1993 și purtător de cuvânt al MAE.
În 1996 a fost numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000, când s-a întors în țară, devenit ministru al afacerilor externe, în Guvernul condus de Adrian Năstase. Ulterior, în perioada 2004 – 2016, timp de trei legislaturi, a fost senator, iar din 2008 și până în 2011 a fost președinte al Senatului.
Mircea Geoană a mai ocupat, între 2012 și 2014, funcția de Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică și de președinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea României la spațiul Schengen. În același timp, este fondatorul Institutului Aspen România.
Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela Geoană, cu care are doi copii: o fiică, Ana Maria, și un fiu, Alexandru.
Mihaela Geoană este cunoscută pentru activitatea sa în domeniul filantropiei și pentru inițiativele sociale. Ea este președinta Fundației „Renașterea”, care se ocupă de campanii pentru sănătatea femeilor și prevenirea cancerului la sân. De asemenea, Mihaela Geoană a fost implicată în diverse proiecte educaționale și de sprijin pentru comunitate.
Mircea Geoană și PSD
Mircea Geoană a intrat în PSD în anul 2001, fiind vicepreşedinte al partidului până în 2005. În anul 2004 a candidat la Primăria Capitalei, fiind învins în primul tur de Traian Băsescu. Geoană a devenit, în 2005, președinte al PSD, funcție pe care a ocupat-o până în 2010. În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a acelui an.
În februarie 2010, Mircea Geoană a candidat pentru un nou mandat la șefia PSD, însă a fost învins de Victor Ponta, iar în noiembrie 2011, a fost exclus din partid, fiind acuzat de încălcarea statutului formațiunii. S-a întors în PSD în octombrie 2012, dar a părăsit din nou partidul după doi ani. În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc, care s-a autodesființat în 2017.
Alegeri prezidențiale 2009
La primul tur al scrutinului prezidențial din 2009, Mircea Geoană a obținut 31,15% din voturi şi a intrat în turul al doilea, alături de Traian Băsescu, care obținuse 32,44% dintre sufragii. În cel de-al doilea tur, Geoană a pierdut alegerile la mai puțin de un procent față de Băsescu, cu un scor de 49,66% la 50,33%, după ce în seara scrutinului se declarase câștigător.
Secretar general NATO
Mircea Geoană a ajuns secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019, fiind prima persoană dintr-o țară care a aderat la alianță după Războiul Rece care a ocupat această funcție. Mandatul său la NATO expira pe 1 octombrie, însă alianța a anunțat pe 3 septembrie că Mircea Geoană l-a înștiințat oficial pe secretarul general că se va retrage din funcție pe 10 septembrie.
La o zi după încheierea mandatului său la NATO, Mircea Geoană a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale, care sunt programate pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Geoană vorbește fluent limbile engleză, franceză, spaniolă și italiană.
Averea lui Mircea Geoană
Potrivit declarației de avere, Mircea Geoană are un teren în Corbeanca și două apartamente în București, precum și două mașini Lexus. În declarația de avere a raportat bijuterii, artă, mobilier de 490.000 de lei, dar și faptul că a vândut în 2024 un apartament de 220.000 de euro, și a donat o mașină de 40.000 de euro.
Are 423.000 de euro în conturi, și aproximativ 800.000 de lei. Geoană a împrumutat o persoană fizică cu 80.000 de euro și o companie – Montel Residence SRL, cu peste 700.000 de lei.
A încasat de la NATO 240.000 de euro, iar soția sa de la Fundația Renașterea peste 160.000 de lei. Din chirii a obținut 45.000 de lei. 28. 000 de lei a câștigat de pe urma vânzării cărții sale, și 104.000 din pensia de diplomat.
Scandaluri, controverse
O investigație a jurnalistei Emilia Șercan, publicată în luna iulie, arată că teza de doctorat a lui Geoană „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euroatlantice”, susținută în 2005, are conținut plagiat din trei rapoarte pe care foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush le-au prezentat Congresului SUA. Mircea Geoană a reacționat atunci afirmând că este vorba despre „o acuzație falsă”, venită în contextul informațiilor despre o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale.
În noiembrie 2009, HotNews.ro a dezvăluit că Mircea Geoană a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizită privată la Moscova, unde s-ar fi întâlnit în secret cu unul dintre consilierii președintelui de atunci, Dmitri Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România, despre care presă a scris că ar fi fost ofițer GRU.
La momentul respectiv, Golovin a negat orice legătură cu Geoană, însă deplasarea a fost confirmată de Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acel moment. După 15 ani, Geoană a confirmat vizita de la Moscova din 2009, despre care a spus că a fost una „normală, exploratorie”.
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale în data de 11 septembrie 2024. Pe 3 octombrie, și-a depus oficial candidatura la alegerile prezidenţiale 2024, la Biroul Electoral Central.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News