Statele Unite vor organiza o misiune comercială, cu tema „Tranziția energetică și securitatea energetică în Europa de Sud-Est”, în Bulgaria, România și Serbia, între 17 și 21 martie 2025, a anunțat ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.
Această misiune va oferi firmelor americane o platformă pentru a explora oportunitățile pe care le prezintă evoluția sectorului energetic în regiune și a contribui la tranziția energetică a regiunii, este transmis.
Mesajul ambasadorului
„Aici, în Europa, am fost impresionată de progresul remarcabil pe care România l-a făcut în reducerea dependenței de combustibili fosili. A devenit un lider în Europa în ce privește reducerea dependenței sale de energie cu emisii de carbon, de la aderarea la Uniunea Europeană.
În anul 2008, cărbunii reprezentau 39,5% din mixul energetic al țării. Mai mult de jumătate din energia României provenea din cărbuni și hidrocarburi.
În anul 2023, ponderea cărbunelui a scăzut la 13,44% și aproape două treimi din producția de energie a fost fără emisii de carbon.
Desigur, România beneficiază de resurse energetice bogate, inclusiv în Marea Neagră. Resursele offshore de gaze naturale și energie eoliană vor contribui la transformarea României într-un hub regional de energie, un pilon de securitate energetică în regiune.
Din păcate, războiul ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a creat dificultăți semnificative în regiunea Mării Negre.
Ele includ securitatea fizică a proiectelor offshore și siguranța în aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale pentru țările din regiune.
Doresc să îmi exprim aprecierea pentru sprijinul susținut acordat de către România Ucrainei, inclusiv prin asistență de urgență în domeniul energetic.
În plus, proiectele de interconectori pe care Transelectrica le construiește, în parteneriat cu operatorul de sistem din Republica Moldova, vor ajuta la reducerea dependenței Moldovei de energia ce folosește gazele rusești.
Apreciem de asemenea cooperarea dintre Transelectrica și Moldelectrica, pe care România a încurajat-o, cu asistență din partea USAID. Acest demers pregătește integrarea pieței de energie a Republicii Moldova cu piața unică europeană.
Statele Unite sprijină regiunea Mării Negre să fie sigură, prosperă, interconectată și liberă de amenințări la integritatea teritorială, de constrângeri economice și de influențe maligne.
În acest scop, guvernul Statelor Unite a creat în anul 2023 o strategie pentru Marea Neagră, cu contribuție din partea României și a altor state din regiune.
Strategia este parte a abordării Statelor Unite privind contracararea efectelor imediate și pe termen lung pe care invazia brutală a Ucrainei de către Rusia le are asupra regiunii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News