Israelul a distrus toate sistemele de rachete S-300 ale Iranului. Implicațiile pentru Orientul Mijlociu

Sursa foto: The Times of Israel

Atacul israelian asupra Iranului, de sâmbătă, a distrus ultimele trei sisteme de rachete S-300, de producție rusească, pe care Teheranul le mai avea funcționale. Israelul a lăsat astfel Teheranul fără o parte importantă a apărării sale,  ceea ce poate deschide calea pentru lovituri mai severe, scrie The War Zone.

Probabil că Iranul încă evaluează efectele loviturilor aeriene israeliene de sâmbătă, ca represalii la barajul masiv de rachete al Teheranului asupra Israelului din 1 octombrie. Potrivit oficialilor americani și israelieni, printre țintele pe care Israelul pare să le fi urmărit se numără prețioasele sisteme de apărare antiaeriană S-300 de producție rusească ale Iranului.

Scoaterea din funcțiune a sistemelor iraniene S-300 lasă ușa deschisă pentru atacuri ulterioare din partea Israelului, inclusiv atacuri directe la scară mai mare. Acest lucru servește atât ca o oportunitate contingentă pentru Forțele de Apărare ale Israelului, cât și ca o descurajare împotriva unui răspuns din partea Iranului, scrie sursa citată.

Printre infrastructura militară iraniană critică distrusă sâmbătă s-au numărat și ultimele trei sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300. Aceasta este evaluarea unor oficiali americani și israelieni anonimi care au vorbit pentru Wall Street Journal. Un alt sistem S-300 al Iranului a fost deja lovit de Israel la începutul acestui an.

Aceiași oficiali au dezvăluit că Iranul a reușit să doboare „puține sau chiar niciuna” dintre rachetele lansate de Israel din aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în timpul raidului de sâmbătă, cu numele de cod Operațiunea Zilele Pocăinței.

Declarațiile oficialilor concordă cu evaluările făcute de think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), inclusiv descrieri ale Israelului care a provocat „daune serioase rețelei iraniene integrate de apărare aeriană”.

„IDF a lovit trei sau patru site-uri S-300, inclusiv unul la Aeroportul Internațional Imam Khomeini de lângă Teheran”, adaugă ISW.

Grupul de reflecție afirmă că cel puțin unele dintre site-urile de apărare aeriană vizate protejau infrastructura energetică critică din vestul și sud-vestul Iranului și identifică site-uri lovite la rafinăria de petrol Abadan, complexul energetic și portul Bandar Imam Khomeini și zăcământul de gaze Tang-eh Bijar.

„Degradarea apărării aeriene din jurul acestor situri le-ar putea face mai vulnerabile la lovituri viitoare”, susține ISW.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: