Pe 25 octombrie, Institutul Național de Statistică a transmis un comunicat alarmant. Potrivit acestuia, numărul românilor de peste 65 de ani îl depășește pe cel al copiilor între 0 și 14 ani cu aproape un milion de persoane.
Acest lucru ne situează pe locul 12 în lume în topul țărilor vârstnice, urmând ca în câțiva ani să ajungem pe locul 8.
Până acum, Japonia era considerată țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume, ponderea celor de peste 65 ani în totalul populației fiind de aproximativ 30%. În România, însă, sunt localități unde peste 50% din populație depășește 65 de ani, scrie Dan Popa, pentru hotnews.ro.
Ultimele date ale Organizației Națiunilor Unite estimau că în 2084 populația globală va atinge un vârf, după care va începe să scadă. Alte studii plasează vârful de 10 miliarde în 2080, respectiv în 2064.
Potrivit specialiștilor, este posibil să atingem un vârf de 9, nu 10 miliarde în 2054, cu 30 de ani mai devreme decât arătau prognozele inițiale.
Rând pe rând, proiecțiile sunt anulate de datele privind scăderea natalității, un indicator esențial, subestimat de fiecare dată, arată Financial Times.
Spre exemplu, acum cinci ani, ONU estima că, în Coreea de Sud, în 2023, vor exista aproximativ 350.000 de nașteri. De fapt, au avut loc 230.000, cu mai mult de o treime mai puține.
Multă vreme, s-a crezut că vom asista la o formulă de tipul creștere urmată de declin, apoi revenire. Realitatea arată că teoria aceasta nu mai este valabilă.
Până recent, scăderea rapidă a natalității a fost considerată o caracteristică a țărilor bogate, cum sunt cele din Asia de Est.
Însă multe țări în proces de dezvoltare înregistrează deja o rată a fertilității mai mică decât a celor bogate.
Revenind la România, iată câteva concluzii care reies din datele ONU și INS:
- In ultimii 10 ani, între cele două Recensăminte (cel din 2011 și din 2021), numărul persoanelor de peste 85 de ani a crescut de 5 ori.
- Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122, la 1 ianuarie 2023, la 127,5 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, la 1 ianuarie 2024.
- Numărul persoanelor din categoria de vârstă 65 de ani şi peste a fost de aproximativ 3,97 milioane persoane în timp ce populaţia tânără, în categoria 0 – 14 ani, a însumat 3,11 milioane persoane.
- Tot INS a efectuat o serie de simulări cu privire la evoluțiile demografice în următorii 25 de ani. Potrivit acestor simulări, la nivelul judeţelor României, ponderea populaţiei vârstnice va fi cea mai ridicată în Gorj şi cea mai scăzută în Vaslui.
- În 2019, România era a 13-a cea mai îmbătrânită țară din lume (după ponderea seniorilor de 65+ ani în totalul populației).
- Anul acesta am urcat pe locul al 12-lea, iar în câțiva ani intrăm în top 8 al celor mai bătrâne națiuni din lume.
- Conform distribuției geografice, cele mai îmbătrânite locuri din România sunt:Bărăști, Ohaba, Tătulești, Pristol, Șarmașag, Leleasca, Cerbal, Bătrâna, Bunila, chiliile, Sânmartin, Murgești, Mărgăritești, Uda-Clocociov, Slobozia Mândra, Gogou, Pardoși.
- La polul opus, cea mai mică pondere a seniorilor o întâlnim în localități ca: Rovinari, Bragadiru sau Popești Leordeni (sub 10%).
- Pentru următorii 25 de ani, simulările INS arată că, la nivelul judeţelor României, ponderea populaţiei vârstnice va fi cea mai ridicată în Gorj şi cea mai scăzută în Vaslui.
În ce privește implicațiile sociale ale îmbătrânirii accelerate a populației, presiunea asupra sistemului de pensii, creșterea cheltuielilor pentru sănătate, a celor pentru îngrijire, singurătatea, declinul funcțiilor cognitive și motorii sunt doar câteva dintre problemele la care viitoarele guverne vor fi nevoite să găsească soluții.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News