Românii se tem de sărăcie, dar sunt mulțumiți de veniturile lor. Ce spun despre viața politică

Sursa foto: Pixabay

Românii se tem de sărăcie şi război, dar sunt foarte mulțumiți de viața lor, se arată într-un studiu care măsoară gradul de mulțumire al oamenilor privind familia, cariera, veniturile sau viața politică.

Kantar România a lansat raportul Life Satisfaction in CEE 2024. Studiul dezvăluie cât de mulțumiți sunt locuitorii din Europa Centrală și de Est de viața lor în general și privind diferite aspecte: familia, cariera, viața socială, veniturile sau viața politică. Cercetarea abordează și amenințările actuale percepute de oameni, precum și atitudinea față de echilibrul dintre viața profesională și cea privată sau față de un stil de viață mai sănătos.

Lumea de astăzi este văzută ca fiind dominată de teme precum războaie, conflicte, atacuri teroriste, schimbări climatice, crize economice și un viitor în general incert. Pentru români, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt fenomene mai îngrijorătoare decât pentru restul din regiune.

Principalele amenințări pentru o viață bună

Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est* (52%), urmată de creșterile rapide și semnificative ale prețurilor bunurilor și serviciilor (37%) și de migrație, refugiați (36%). Și pe români îi îngrijorează într-o măsură similară războiul (50%) și creșterea prețurilor (37%), dar – comparativ cu media regiunii – sunt semnificativ mai îngrijorați de: creșterea sărăciei (43% vs. 29%), posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi (24% vs. 12%) sau adâncirea diferențelor economice dintre oameni (27% vs. 20%).

Cât de mulțumiți sunt de viața lor acum

Pe de o parte, da, majoritatea oamenilor din Europa Centrală și de Est sunt mulțumiți de viața lor, la un nivel moderat, familia fiind factorul cheie al evaluării pozitive.

În ceea ce privește satisfacția generală față de viața lor, măsurată prin indicele TRIM, Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) depășesc nivelul mediu regional de satisfacție; în timp ce în Cehia (54) satisfacția este pe medie, iar Slovacia (46) și Ungaria (36) înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.

Austria are nivelul de satisfacție cel mai ridicat pe toate cele trei dimensiuni: viața de familie (77), viața profesională (66) și viața socială (68). Totodată, în Austria vedem și distanța cea mai mică dintre cât de mulțumiți sunt de viața de familie și de cea profesională/socială, indicând un echilibru mai bun, dar și posibile influențe ale vieții de familie asupra celorlalte două dimensiuni.

Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de familie (73), însă la o distanță mai mare în privința vieții profesionale (58), dar mai ales vis-a-vis de cea socială (54 vs 68). Vedem așadar, în cazul românilor, un decalaj mai mare față de Austria, între satisfacția cu viața de familie și cele profesionale și sociale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: