România a rămas, cel mai probabil, conform analizei Profit.ro, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și în trimestrul al treilea, cei doi mari producători autohtoni, Romgaz și OMV Petrom, anunțând un nivel total al extragerilor similar celui din aceeași perioadă a anului trecut și situat în apropierea celui din trimestrul al doilea, în care, pentru prima dată în istoria blocului comunitar, a devenit liderul producției de gaze din UE.
Însă producția de gaze a celor 2 mari jucători de pe piața internă, Romgaz și OMV Petrom, a fost în trimestrul al treilea de 1,96 miliarde mc, în scădere cu doar 0,5% ( sau 0,01 miliarde mc) față de cea din același trimestru al anului trecut, de 1,97 miliarde mc, și cu 1,5% (sau 0,03 miliarde mc) sub cea din trimestrul precedent, de 1,99 miliarde mc.
Romgaz și-a majorat producția în perioada iulie-septembrie cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 1,183 miliarde mc, chiar dacă în scădere față de cea din trimestrul precedent, de 1,19 miliarde mc.
OMV Petrom și-a redus producția de gaze din al treilea trimestru cu 7% (sau 0,06 miliarde mc) față de aceeași perioadă a anului trecut, la 0,78 miliarde mc, și cu 0,02 miliarde față de cea din trimestrul al doilea.
Iar producția celuilalt important jucător autohton, BSOG, care operează prima exploatare offshore nouă din Marea Neagră, a rămas constantă.
Reducerea cu 0,03 miliarde mc a producției celor 2 mari jucători autohtoni (responsabili în T2 cu extragerea a 1,99 miliarde mc de gaze din totalul producției autohtone de 2,3 miliarde mc), nu pare a fi suficientă pentru ca România să piardă primul loc în clasamentul producătorilor de gaz din UE, chiar dacă Olanda și-ar păstra nivelul producției din trimestrul al doilea, de 2,23 miliarde mc, fapt puțin probabil, în condițiile în care în acea perioadă a extras cu 17% sub nivelul din același trimestru al anului trecut și cu 18% mai puțin decât a produs în primul trimestru al acestui an.
Pentru ca Olanda să revină pe prima poziție în topul producătorilor UE de gaze ar fi trebuit ca în trimestrul al treilea nu numai să-și diminueze ratele de scădere a extragerilor, ci să le și majoreze cu aproape 2% față de cele din trimestrul precedent.
Iar potrivit unui studiu Oxford Institute for Energy Studies, redactat pe baza unor date preliminare pentru luna septembrie, producția olandeză s-a redus cu 0,8% în trimestrul al treilea.
Cu toate acestea, experții Oxford Energy susțin că Olanda a revenit pe prima poziție în topul producătorilor UE de gaze în trimestrul al treilea, cu o producție de 2,2 miliarde mc, mai mare decât cea din România, de 2,1 miliarde mc, susține publicația.
Cum numai OMV Petrom și Romgaz au produs 1,96 miliarde mc, rezultă că ceilalți producători, inclusiv BSOG, și-au înjumătățit producția, de la 0,31 miliade mc la 0,14 miliade mc, față de cea din trimestrul al doilea.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News