Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Mă îngrozesc pentru ce ne așteaptă de la 1 ianuarie

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Statul trebuie să-și scadă cheltuielile de funcționare, altfel mă îngrozesc pentru ce ne așteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină și decontul la un moment dat, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

„Părerea mea este că pentru aducerea mai multor investitori străini în România care să creeze acele bunuri de larg consum spre satisfacția consumatorului, trebuie să avem un cadru fiscal predictibil. Și de ce nu, o nouă fiscalitate atractivă, pentru că nu mai avem alt atuu în mână ca țară pentru atragerea investițiilor străine. Noi nu suntem în cazul Ungariei care a avut un alt gen de retrocedare a proprietății. Guvernul și autoritățile locale din Ungaria își permit să ofere un teren în zone strategice, căi ferate, autostrăzi unor investitori străini, precum cazul BMW la Debrecen. Noi, din păcate, trebuie să apelăm la latifundari și nu înțelegem că investitorul în producție blochează banii în tehnologie, nu ca retailerul care își permite să cumpere pământ. Ce ar mai putea rămâne pentru atragerea de investiții ? O fiscalitate redusă și predictibilă pe termen lung. Mă îngrozesc pentru ce ne așteaptă de la 1 ianuarie încolo, pentru că e o normalitate să vină și decontul la un moment dat. Poate și organismele financiare internaționale au fost oarecum complice cu ce s-a întâmplat pe piața internă. N-au pus presiune pe noi, au zis să nu se bage, să nu afecteze procesul electoral, dar cred că va veni decontul”, a spus Daraban.

Președintele CCIR a explicat faptul că statul trebuie să-și scadă cheltuielile de funcționare pentru a mai putea atrage investiții, scrie Agerpres.

„Lupta noastră este ca statul să-și scadă cheltuielile de funcționare, altfel nu văd ieșirea la liman și nu văd cum va mai putea atrage investiții. Efectiv cred că aici este următorul challenge: să punem presiune pe guvernanți întâi să-și rezolve problemele dânșilor, problemele funcționale, ca să se ajungă la un buget confortabil, ca să putem să ieșim pe piață, să atragem investiții de care avem nevoie atât de mult”, a explicat oficialul.

Conform șefului CCIR, în anul fiscal 2023, cifra de afaceri a companiilor active în România s-a diminuat ușor până la 490 de miliarde de euro, în timp ce profitul brut a scăzut la 51 miliarde de euro.

„Uitându-ne la datele de anul acesta pentru anul fiscal 2023, vedem un recul deocamdată destul de mic. A scăzut cifra de afaceri a companiilor de la 494 la 490 de miliarde de euro și profitul brut de la 54,6 miliarde de euro la 51 miliarde de euro. Vorbim despre cei 866.601 care au depus bilanțul la 1 august (…) Noi încercăm întotdeauna să luăm ținta de pe spatele mediului de business și să le găsim guvernanților alte ținte, dacă se poate, pentru a-și rezolva problemele de deficit bugetar. Cred că s-a ajuns la un palier în care nu se mai pot face minuni. Lucrurile sunt într-o dinamică. Până la urmă, mediul de business este un organism viu care se adaptează factorilor externi și se vede inclusiv numărul de întreprinderi mari și foarte mari, care a scăzut de la 2.030 la 1.952. O altă chestiune care ne preocupă este celebrul deficit al balanței comerciale, care anul trecut a fost 28,7 miliarde de euro, dar se pare că anul acesta a revenit la prefixul trei, adică peste 30 de miliarde de euro. Aici am încercat să facem un apel la mediul de business din România să se adapteze nevoilor și cerințelor consumatorului român. Am spus întotdeauna că nu există sondaj de opinie mai eficient în rândul consumatorului ca cifra de la import. Și cred că cifra de la import, de 122 de miliarde de euro de anul trecut, ar trebui oarecum desfăcută în componente și să fie mai pe înțelesul tuturor”, a susținut Daraban.

Consiliul Concurenței organizează, miercuri, conferința cu tema „Concurența în sectoare cheie – 2024”, în cadrul căreia sunt abordate teme privind importanța asigurării unui mediu concurențial funcțional și stabil, precum și efectele pozitive pe care implementarea corectă a regulilor de concurență le are asupra mediului economic și asupra consumatorilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: