Scandalul fermelor de troli ajunge la Bruxelles. ANCOM informează Comisia Europeană

Sursă foto: Freepik

ANCOM a anunțat joi că a solicitat platformelor sociale tratarea cu maximă prioritate a sesizărilor transmise de AEP și va informa Comisia Europeană cu privire la sesizările primite în contextul procesului electoral.

Potrivit unui comunicat al ANCOM; instituția a primit miercuri seara de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării două sesizări înregistrate pe parcursul zilei pe platforma proprie, care semnalau diverse aspecte cu privire la conturile de social media ale unora dintre candidații la alegerile prezidențiale.

„În acest context, având în vedere rolul ANCOM de coordonator național al serviciilor digitale, precum și afirmațiile vehiculate în spațiul public cu privire la eventuale acțiuni ce afectează integritatea alegerilor, ANCOM a tratat cu maximă celeritate sesizările primite și a luat legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), autoritatea responsabilă de buna desfășurare a procesului electoral. AEP, care a primit, de asemenea, sesizările, le-a înaintat către platformele sociale vizate spre verificare”, se arată în comunicat.

Totodată, ANCOM anunță că a solicitat platformelor sociale vizate tratarea cu maximă prioritate a sesizărilor transmise de către AEP și va informa Comisia Europeană cu privire la sesizările primite în contextul procesului electoral.

„Platformele online sunt exclusiv responsabile pentru analizarea sesizărilor și determinarea veridicității acestora”, transmite ANCOM.

ANCOM susține că nu poate să se pronunțe asupra legalității sau ilegalității unui conținut publicat ce nu intră în sfera sa de competență.

„Autoritățile sau instituțiile publice care au atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, denumite autorități relevante, au posibilitatea de a emite ordine împotriva conținutului ilegal sau ordine de furnizare informații, în acord cu art. 9 și 10 din Regulamentul privind servicii digitale. Ordinele pot fi emise și de către autoritățile judiciare în cadrul acțiunilor, activităților ori procedurilor desfășurate de acestea potrivit competențelor legale conferite. Altfel spus, autoritățile care au competențe în mediul offline într-un anumit domeniu au aceleași competențe și în mediul online. Ca atare, autoritățile pot lua măsuri împotriva conținutului ilegal în mediul online în funcție de domeniul pe care îl gestionează”, susține ANCOM.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: