Andrei Caramitru despre reindustrializarea României în fața dezindustrializării Occidentului

Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Într-o recentă postare pe Facebook, Andrei Caramitru a scris despre provocările reindustrializării României în contextul actualei paradigme a Uniunii Europene. Caramitru subliniază că, deși țara beneficiază de resurse energetice semnificative, inclusiv prin proiecte precum Neptun Deep și reactoarele 3 și 4, implementarea unei industrii locale viabile este extrem de dificilă.

„Se discuta mult despre reindustrializarea României si producție locală vs. importuri. E logic – avem un avantaj enorm pe productia de energie (mai ales cand se finalizeaza proiectul Neptun Deep si reactoarele 3/4).
Vestea proasta e ca – in paradigma actuala a UE – este IMPOSIBIL. Explicatiile sunt simple:
– UE nu iti permite sa vinzi mai ieftin decat pe „bursa” gazele sau energia catre industrie. Deci – daca pretul pe bursa e mare (pentru ca exportam catre Moldova si Ucraina) – profitul e enorm in firmele de energie, dar nu ai cum sa transferi surplusul asta catre industrie, industria e non-viabila BY DESIGN
– UE taxeaza masiv industria pentru ca „polueaza” (certificate verzi, investitii obligatorii de mediu de miliarde) – in timp ce China face invers, SUBVENTIONEAZA pentru ca industria sa aiba energie ieftina.
De ce face UE asa ceva???? Sunt nebuni? Nu. E Raich-ul numarul 4. Obiectivul e ca toata industria non-germana sa fie inchisa. Ei inca spera sa aiba gaze ieftine de la ruși – si pun conditiile astea tuturor celorlalti ca sa isi inchida tot. Intelegeti logica? E simpla de tot. Germania uber alles, restul sa fie praf cel mult sa asambleze in fabricile lor pe 2 lei pe ora. Structural trebuie sa fim cel putin de 2 ori mai saraci decat ei si dependenti de ei.
Deci degeaba vorbim de reindustrializare daca nu suntem pregatiti sa refuzam regulile UE / sa nu le mai aplicam. E posibil de prin 2027-8 cand oricum dupa nu va mai intra nici un ban european. Oricum din pacate la final UE nu va mai exista, asta e, trebuie plan B. Altfel Germania pica si ne trage si pe noi in hău (ca doar nu o sa lase alte tari sa ii depaseasca, trebuie toata lumea sa cada mai rau decat ei ca ei totusi sa fie dominanti in Europa)”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.
Caramitru a scris și despre mișcarea din vest care cere dezindustrializarea și implementarea unor măsuri extreme pentru reducerea emisiilor de CO2. Printre susținătorii acestor idei se numără Ulrike Hermann, o influentă germană, care pledează pentru transformări radicale în economie și societate.
„Nebunia absoluta.
In vest exista o miscare enorma care cere dezindustrializare si „crestere negativa”. Unul din apostolii chestiei asteia este madam Ulrike Hermann din Germania (un fel de super-influencer de nivel mandruta sau ctp, plus ideolog cheie, adorata in bula stangista si de ecologisti). Teza e asa: capitalismul e rău pentru că distruge planeta, CO2 intelegi, deci capitalismul trebuie omorat si trebuie niste masuri RADICALE pentru a scadea consumul populatiei, pentru a scadea PIB-ul (da da !!!) ca altfel nu scazi CO2.
Ce propune Frau Hermann in aplauzele generale in auditorii pline, in carti publicate si in ziarele mainstream gen TAZ e simplu – economie comunistă bazată pe rații/cartele, ca în timpul celui de-al doilea război mondial, în perpetuitate. Mai concret – zice așa:
– eliminarea automobilelor, nimeni nu mai are dreptul de a avea o mașină
– eliminarea oricărei construcții noi, toată industria de construcții să devină ilegală
– spațiul de viață în apartamente sa fie maxim 50m2 pe om. Dacă ai mai mult – dai spațiul pe gratis la alții
– viteza la trenuri să fie redusă (că dacă merge repede poluează), și fiecare să aibă o rație de km pe care îi poți folosi. Blocat pe glie ca deplasarea poluează.
– băncile eliminate, banii eliminați – totul e pe cartelă
Nu e eco-comunism, sau ceaușism de anii 80. Comunismul era horror dar ăia au vrut industrializare și dezvoltare (dar nu au reușit că modelul e falimenar). Astia zic direct de sărăcire în masă și dictatura totală – ca să nu mai poluăm și să nu mai existe bogați întelegi.
E o nebunie cruntă. O sa radeti ca e o prostie – dar nu e – vedeti ce face germania si multe alte țări, plus UE, partidul democrat in SUA, institutii importante – preiau elemente DEJA din politica asta.
Credeți că viitorul ăsta e imposibil? Mai gândiți-vă”, a mai scris Caramitru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: