Firmele americane prezente în România sunt implicate în special în afaceri de IT, consultanță și dezvoltare imobiliară. Bucureștiul adună circa jumătate dintre aceste firme cu acționariat american, ca și jumătate din angajații acestor companii. Aproape 4 miliarde de euro este valoarea cifrei de afaceri a companiilor americane realizată în 2023, arată o analiză termene.ro
Mâine, 5 noiembrie, au loc alegerile prezidențiale din Statele Unite; americanii vor alege între Donald Trump (fostul președinte și actualul candidat al Partidului Republican) și Kamala Harris (actualul vicepreședinte și candidatul Partidului Democrat).
Dincolo de stereotipiile electorale care îl prezintă pe Trump ca un personaj incontrolabil și pe Harris ca pe o socialistă exagerată (chiar comunistă), aceste alegeri sunt totuși importante și pentru România și pentru mediul de afaceri autohton.
Rezultatul alegerilor poate influența afacerile corporațiilor americane în România.
Trump promite să revină la un izolaționism cel puțin în domeniul afacerilor, în care companiile americane vor avea facilități să lucreze în SUA. Totodată, taxele vamale pentru exporturile spre America vor crește, inclusiv pentru Uniunea Europeană. Harris are un program economic mai moderat în ceea ce privește taxele vamale, dar promite că va păstra și mări numărul locurilor de muncă din Statele Unite.
Diferența care poate fi importantă pentru România este politica fiscală dedicată marilor corporații care sunt prezente și în țara noastră.
Trump dorește să sprijine marile corporații, chiar prin eliminarea sau micșorarea impozitului pe corporație, care este acum la 21%. Condiția este ca aceste mari companii să aibă mare parte din afaceri în Statele Unite și să creeze locuri de muncă în propria țară. Astfel spus, la nivel teoretic, corporațiile vor fi tentate să desfășoare tot mai multe activități în propria țară și să limiteze afacerile subsidiarelor, precum cele din România.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News