Vești bune pentru românii din Germania. Salariul minim garantat ar putea crește la nivel record

Sursa foto: Unsplash

Vești bune pentru românii din Germania. Salariul minim garantat ar putea crește la nivel record. Ar fi cel mai mare din lume. În acest moment Luxemburg este pe primul loc. 

Salariul minim european este unul dintre cele mai discutate subiecte din această perioadă. Statele trebuie să le asigure cetățenilor un venit minim din care să trăiască.

Însă Germania ar putea depăși recordul mondial dacă ar implementa 15 €/ oră salariul minim garantat.

După mai multe creșteri semnificative, salariul minim legal este în prezent de 12,41 euro, în Germania. La începutul anului 2025 acesta va fi 12,82 euro. SPD (Partidul Social Democrat din Germania) condus de cancelarul Olaf Scholz cere ca salariul minim să fie crescut la 15 euro.

Acest lucru ar face din Germania campioana mondială cu salariul minim. Nicio altă țară nu are un nivel salarial legal atât de ridicat.

O comparație arată că salariul minim legal în Germania este deja ridicat în comparație cu standardele internaționale. În Europa, doar micul Luxemburg, Țările de Jos și Irlanda au un salariu minim mai mare prin lege. Și acolo este sub cei 15 euro necesari în Germania.

Chiar și în afara Europei, în prezent nu există o țară industrială importantă cu un salariu minim legal de 15 euro. Acest lucru face clar această ordine a statelor G-7 plus Australia.

Italia este una dintre economiile fără un salariu minim legal – la fel ca țările scandinave, Elveția și Austria. Acest lucru nu înseamnă că nu există un plafon salarial în aceste țări. Acesta poate fi reglementat diferit, în special prin acorduri între părțile de negociere colectivă.

Există, de asemenea, o serie de salarii minime convenite colectiv în Germania. Introducerea salariului minim legal a fost – de fapt – menită să le ofere o siguranță suplimentară în scădere.

Oficiul Federal de Statistică oferă o viziune diferită asupra comparației internaționale. Pentru o comparație mai bună, salariul minim nu este afișat pe oră, ci mai degrabă ca salariu lunar brut pentru un loc de muncă cu normă întreagă. Deci se iau în considerare posibilele diferențe de orar de lucru.

În acest calcul, Germania ocupă locul cinci în UE când vine vorba de salariul minim legal. În toate țările UE cu un salariu minim, acesta a crescut în 2023 față de anul precedent. Există creșteri puternice în țările est-europene, cum ar fi Polonia, care au ajuns din urmă în comparație cu UE.

Nu există un salariu minim legal în toate țările europene. Nu există un salariu minim național în cinci state membre UE: Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia. Limita salariului minim nu este, de asemenea, reglementată de lege în Norvegia și Marea Britanie. Următoarea hartă arată și asta.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: