Lansarea programului de guvernare al PNL aduce în prim plan și problematica mediului. România Verde: un viitor durabil prin împădurire, educație și inovație – arată viziunea liberală cu privire la un ambient mai puțin poluat pentru români.
Liberalii propun o strategie de mediu pornind de la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, de la obiectivele stabilite prin pachetul de măsuri ”Pregătiți pentru 55”, respectiv de reducere a emisiilor Uniunii Europene (UE) cu cel puțin 55% până în 2030, asigurând totodată o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social, menținând și consolidând inovarea și competitivitatea industriei UE, România susține ferm poziția UE de lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
Nicolae Ciucă a inclus centurile verzi în programul său prezidenţial, în capitolul „Siguranţa energetică şi de mediu”:
„Este necesară promovarea unei strategii unitare pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice şi impactului acestora în societate. Avem nevoie de un plan de combatere a deşertificării printr-o politică susţinută de reîmpădurire, asociat unei politici de folosire raţională şi eficientă a apei pentru creşterea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice.
Ca preşedinte al României voi coordona un grup de lucru pe probleme de mediu, însărcinat să elaboreze această strategie şi să gândească un set de măsuri.
Grupul de lucru va fi preocupat de creşterea gradului de refolosire a materiilor prime, de creşterea calităţii aerului în mediul urban prin politici de reducere a poluării şi crearea de centuri verzi în jurul aglomerărilor urbane, precum şi de creşterea rezilienţei populaţiei în faţa schimbărilor climatice şi a dezastrelor naturale”.
Pornind de la principiile asumate de Partidul Național Liberal, respectiv de la principiul solidarității responsabile între generații, conform căruia resursele publice trebuie să fie folosite în mod responsabil, astfel încât cheltuielile publice actuale să nu afecteze interesele generațiilor viitoare și de la principiul dezvoltării sustenabile, care statuează că exploatarea resurselor naturale trebuie să se facă în condiții concurențiale cu respectarea principiilor unei dezvoltări durabile, în interesele comunităților locale și ale generațiilor viitoare, PNL așază în centrul politicilor publice naționale din domeniul protecției mediului, economia circulară și dezvoltarea durabilă ca teme centrale pentru asigurarea păcii dintre generații și pentru respectarea art. 35 din Constituția României.
În sprijinul implementării politicii publice asumate, domeniul de mediu beneficiază de o finanțare consistentă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de peste 3,6 miliarde euro. Astfel, PNRR reprezintă, de departe, cel mai ambițios proiect din domeniul protecției mediului, prin intermediul celor trei componente gestionate, aducând bunăstare comunităților locale, generând totodată rezultate concrete în direcția atenuării efectelor schimbărilor climatice, în special a deșertificării prin investițiile aferente împăduririlor și reîmpăduririlor, reducerii riscului de inundații, stimulării economiei circulare și reducerii disparităților regionale dintre mediul urban și cel rural.
Dacă la momentul preluării portofoliului pentru mediu, ape și păduri, implementarea și contractarea PNRR se situa aproape de 0%, azi, contractarea din PNRR se situează la 60%, urmând ca până la sfârșitul anului să depășească 90%.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Politicile și planurile de acțiune naționale pentru reducerea emisiilor de GES reprezintă un element esențial în limitarea efectelor schimbărilor climatice asupra mediului, economiei și societății. Orientarea strategică a PNL în acest domeniu vizează în primul rând implementarea documentelor programatice de la nivel european în domeniul schimbărilor climatice precum și documentele programatice adoptate la nivel național, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și stimularea decarbonizării în contextul dezvoltării competitivității economiei.
Asigurarea tranziției juste pentru comunitățile locale, în contextul decarbonizării trebuie să urmărească obiective strategice de mediu precum: creșterea calității aerului și măsurile de reducere a zgomotului, reabilitarea siturilor industriale contaminate, evaluarea vulnerabilităților habitatelor naturale și ale speciilor protejate de floră și faună, menținerea și creșterea rezilienței biodiversității și a ecosistemelor, creșterea capacității biodiversității de adaptare la schimbările climatice prin promovarea managementului adaptativ.
Împădurirea și creșterea rezilienței la schimbările climatice
Programul de guvernare al PNL include un obiectiv ambițios pentru împădurirea și extinderea zonelor verzi, vizând plantarea a 60.000 de hectare noi până în 2030.
Pentru a preveni tăierile ilegale și a monitoriza pădurile, PNL susține implementarea sistemului SUMAL 3.0, o soluție inovatoare care utilizează cele mai noi tehnologii în materie de Cloud, Inteligență Artificială, imagini satelitare de înaltă rezoluție, drone și camere video. Acest sistem oferă posibilitatea de a urmări și supraveghea, în timp real, toate activitățile de exploatare, transport și prelucrare a lemnului, contribuind astfel la protejarea resurselor forestiere și la reducerea semnificativă a fenomenului de tăiere ilegală.
În plus, se dorește înăsprirea sancțiunilor pentru tăierile ilegale și crearea unui mecanism de sancțiuni administrative care să descurajeze conflictele de interese în rândul personalului silvic.
În vederea unei gestionări durabile a pădurilor, se va actualiza și implementa un nou Cod Silvic, care să eficientizeze managementul forestier, să permită crearea unui Registru Forestier Național și să elimine treptat utilizarea ciocanului silvic de marcat.
De asemenea, pentru a îmbunătăți accesul și pentru a gestiona eficient zonele forestiere, se are în vedere construcția de noi drumuri forestiere și reabilitarea celor existente, astfel încât densitatea drumurilor să ajungă la 12 metri/hectar, conform standardelor
europene.
În ceea ce privește gestionarea pădurilor și rolul instituțiilor publice, se va optimiza activitatea Gărzii Forestiere Naționale și se vor îmbunătăți controalele privind silvicultura și vânătoarea, asigurând o monitorizare mai riguroasă și un răspuns prompt în cazul intervențiilor necesare.
Un aer mai curat: înnoirea parcului auto și controlul poluării atmosferice
PNL își propune să reducă poluarea aerului în mediul urban prin modernizarea parcului auto național, care reprezintă una dintre principalele surse de poluare. Prin programele derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, asigurăm susținerea acestui demers și actualizăm Programul Național de Control al Poluării Atmosferice. Totodată, alocăm resursele necesare pentru menținerea în parametri optimi a echipamentelor din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului în orașele României.
Soluții de finanțare verde pentru oameni și instituții
Continuăm să finanțăm programele cu impact semnificativ pentru mediu și climă, derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM): Rabla CLASIC, Rabla PLUS, Casa Verde Fotovoltaice, Iluminat public, Eficiență energetică în clădirile publice, Microbuze pentru elevi, Programul de realizare a pistelor pentru biciclete, Stații de reîncărcare, Rabla pentru tractoare, Rabla pentru sobe, anunță PNL în programul său de guvernare.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News