VIDEO Remus Pricopie: Americanii sunt pragmatici: au înregistrat noul echilibru politic, acum vorbesc despre viitor

Remus Pricopie, invitat Puterea Știrilor 6.11

Contrar analiștilor care preconizau egalitate între cei doi candidați la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a câștigat nu doar majoritatea voturilor marilor electori ci și votul popular. Aflat la Washington, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a comentat rezultatul votului și a descris atmosfera de după alegeri. Spre deosebire de acum patru ani, când ziua votului și cea următoare au fost marcate de agitație și conflicte violente, de data aceasta starea generală a fost una de liniște, spune Remus Pricopie.

„Am fost în centru, în zona Congresului, o stare absolut normală de liniște și cred că e un semnal sigur. America e mare, nu este doar America din fața Congresului sau a Casei Albe, dar asta a fost starea generală peste tot. Al doilea aspect, nu prea am auzit voci zilele trecute care să spună că lucrurile se vor clarifica foarte repede, ba, dimpotrivă, nu se așteptau neapărat la violență, dar se așteptau ca rezultatele să se clarifice în două-trei zile. Iată că peste noapte lucrurile s-au lămurit. Donald Trump a reușit să câștige în mod spectaculos al doilea mandat după o pauză de patru ani și deja urmăresc știrile și comentariile. Nimeni nu mai vorbește cu accentul pe ce a fost, cum a fost. Sigur, sunt comentarii de ce a pierdut, de ce au pierdut democrații, dar 80% din comentarii sunt despre viitor, despre cum se vor derula lucrurile”, a explicat rectorul SNSPA, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Să nu uităm însă, a adăugat acesta, faptul că preluarea mandatului va avea loc în ianuarie, prin urmare va fi interesantă perioada de tranziție de la fostul la noul președinte, în condițiile unor diferențe mari de politici publice între agenda republicană și cea democrată.

„Toată lumea se întreabă cum vor negocia. Am să vă dau un exemplu. În timp ce democrații au fost întotdeauna susținători ai energiei verzi, Trump zice: forați, extrageți petrol. Adică cât se poate de simplu, pe un model vechi de cel puțin 60 de ani. Și de aici încep comentariile. Ok, care vor fi implicațiile? Totuși, America contribuie la poluarea globală cu aproximativ 10%; care sunt costurile? Ce se întâmplă cu investițiile deja făcute în energia verde, mașini electrice, panouri solare… Americanii sunt foarte pragmatici, nu stau să se vaite. Au înregistrat care este noul echilibru politic. Și noi vorbim de Casa Albă, dar trebuie să vorbim și despre Congres, unde republicanii, respectiv Trump, au deja majoritatea senatorilor, 52, democrații au 42. Încă se mai numără în câteva state, iar în Camera Reprezentanților acesta are deocamdată un număr de mandate importante, dar încă nu s-a terminat calculul pentru Camera Reprezentanților. Este posibil totuși ca republicanii să nu dețină un control clar al Camerei Reprezentanților. Iar Senatul este foarte important pentru politica externă. Știți bine că de multe ori am avut președinți care nu au reușit să-și numească ambasadori în diferite poziții, pentru că, în conformitate cu regulile lor, trebuie să treacă de audierile din Senat și președintele respectiv nu avea majoritate în Senat și o simplă numire de ambasador presupunea un proces foarte lung de negocieri”, a explicat Pricopie.

În ce privește semnificația rezultatelor votului, acesta spune că excesele legate de agenda verde precum și neasumarea unor politici clare privind emigrația a făcut ca unii americani de stânga să voteze pentru dreapta.

„Vă dau o cifră – 11 milioane de imigranți legali în timpul administrației Biden au trecut pe la frontiera SUA-Mexic. Cifra este incredibilă, echivalează cu populația unei țări europene. Și conform acestor sondaje, americanii au fost nemulțumiți de lipsa de reacție fermă a administrației Biden, iar Kamala Harris a spus că va continua politica acestuia. Sunt școli care pur și simplu nu mai fac față, pentru că în America orice copil, nu contează că are acte sau nu are acte, poate fi înscris într-o școală publică. Donald Trump a anunțat chiar la primul său discurs, va rezolva această chestiune.  Atenție, nu e vorba neapărat de o reacție împotriva imigranților, ci este o reacție împotriva problemelor pe care le creează imigranții, și pe care guvernul nu este în stare să le rezolve”, a subliniat rectorul SNSPA.

Astfel, un număr important de americani s-au îndreptat către Trump, trecându-i cu vederea unele afirmații mai atipice. Mai ales că, după cum am văzut în timpul primului mandat, nu acționează neapărat conform discursului său. În ce privește afirmația potrivit căreia va încheia răzvboiul din Ucraina, în cazul câștigării unui nou mandat, în 24 de ore de la preluarea acestuia.

„Una dintre temele dezbătute în această dimineață pe posturile americane de analize politice a fost tema Ucrainei, aproape toți spunând, inclusiv democrații, deci nu numai vocile republicane sau analiști independenți, că, de fapt, Putin s-ar putea să aibă o mare problemă cu Trump. Pentru că Trump nu va accepta ca Putin să profite de mandatul său și să încerce să mai câștige teritorii sau să facă lucruri care ar putea să pună în inferioritate forța politică externă a Statelor Unite. Evident, vor fi diferențe, să ne așteptăm la multe breaking news în momentul în care Trump se va întâlni cu liderii europeni. Nu cred că administrația Trump va fi una slabă în raport cu ceea ce face Kremlinul. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca lui Putin să-i fie dor de administrația Biden, care a adoptat o politică a pașilor mici, dar siguri. Toată lumea știe și, de fapt, Biden a și fost criticat pentru chestiunea asta, că a fost mult prea prudent în mișcările pe care le-a făcut în legătură cu războiul din Ucraina. Pe de altă parte, tot voci democrate spun că atunci când te joci cu riscuri de tip nuclear, ar fi o prostie să nu fii prudent”, a adăugat Remus Pricopie.

În ce privește relația dintre SUA și România, acesta spune că ultima a știut întotdeauna  să construiască o relație solidă cu partenerul american, indiferent dacă a avut o conducere democrată sau republicană.

„Această victorie nu va schimba nimic în relația SUA-România. Eu cred că noi ne-am obișnuit să criticăm politicienii, mai ales dacă sunt la sfârșit de mandat. Eu cred că președintele Iohannis a știut să păstrez acest echilibru, lucrând atât cu președinții democrați, cât și cu Donald Trump. Diplomații români au știut să păstreze acest echilibru. Militarii români, dacă e să vorbim de această zonă NATO, la fel. Ambasadorul nostru la Washington, domnul Andrei Muraru, a spus că există conexiuni foarte bune, atât de o parte, cât și de cealaltă și sigur că deciziile regionale ne pot influența, dar eu sunt optimist”, a încheiat Remus Pricopie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: