Primăria comunei Căbești și Asociația „Dăruiește vise”, în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpați și Ministerul Culturii, au găzduit, pe Valea Dâlbii, o adevărată desfășurare de evenimente culturale sub tutela celei de-a doua ediții a SculptFEST. Peste 10 000 de participanți s-au bucurat de oferta largă a celui mai așteptat festival al sezonului din județul Bihor. Un festival plin de originalitate prin concept şi locaţia aleasă.
Perioada 23-30 iulie a fost dedicată unei varietăți de acțiuni culturale, menite să cumuleze localnicii și mulți alți participanți interesați în jurul unor proiecte creative dintre cele mai diverse. În primă fază, sculptorii participanți au creat, alături de meșteri și cetățeni dornici, o poartă de lemn pentru cimitirul comunei.
Ideea porţii de lemn ca operă de artă nu a reprezentat altceva decât dorinţa de celebrare a primei ediţii a SculptFEST – Între teluric şi celest 2022, într-o formă la fel de autentică şi originală ca întreg proiectul cultural în sine. Practic Poarta Cimitirului reprezintă în mod simbolic, punctul de trecere între teluric şi celest al omului, conectarea cu înaintaşii noştri, conectarea cu spiritualitatea locului prezentă perpetuu în celest.
În acelaşi spaţiu spiritual, sculptorul Eugen Petri, alături de colegul său de breaslă Şerban Alexiu au săpat cu dalta în marmură timp de o lună, o operă de artă dedicată eroilor oferiţi jertfă ţării, de comuna noastră, în cele Două Războaie Mondiale. Monumentul întruchipează în mod stilizat doi soldaţi ce se sprijină unul pe altul, îmbrăţişarea lor în formă de X duce de asemenea cu gândul la unitatea de credinţă oferită poporului nostru de către cel întâi chemat dintre Apostoli, Andrei, care a fost martirizat în numele credinţei creştine pe o cruce în formă de X.
Totodată, în perioada 23-28 iulie comuna a găzduit o tabără de caval la care au participat un număr de peste 30 de participanţi din ţară. Membrii trupei Subcarpați alături de meşteri populari au iniţiat în tainele suflatului şi făuririi cavalului participanţii din tabără.
Tabăra de caval s-a încheiat cu un atelier practic, respectiv un concert de caval în Peștera Meziad unde noii învăţăcei şi-au etalat talentul în faţa unui auditoriu select.
Celebrând întreaga desfășurare de forțe a zilelor precedente, în decursul perioadei 28-30 iulie, comuna Căbești a redevenit capitala rurală a muzicii de bună calitate printr-un festival deja devenit tradiție la nivel local.
Anul acesta, dincolo de oferta gastronomică și de oferte specifice festivalurilor de profil, asigurate de către vendori și antreprenori locali într-o măsură majoritară, participanții de toate vârstele au avut ocazia de a se înrola în activități vaste, în funcție de preferințele fiecăruia. Pentru copii, atelierele de olărit și creație au reprezentat punctul central de interes, în timp ce tinerii participanți au optat pentru traseele de cicloturism și drumeție cu tematica „racul bihorean”, Via Ferrata construită la Șura Ușorilor sau camping în zona limitrofă locației festivalului.
„Alături de mulți alți artiști locali, inclusiv corul școlii noastre, am avut privilegiul de a crea o fuziune unică între trei tradiții folclorice autentice: folclorul românesc, reprezentat de către Subcarpați, folclorul moldovenesc, reprezentat de către Zdob și Zdub și folclorul lăutăresc, reprezentat de către Damian Drăghici & Brothers. Prin simbioza dintre cele trei trupe arhicunoscute la nivel naţional, dar şi european am dorit totodată să unim trecutul cu prezentul, tradiţionalul cu modernul, dar mai ales oamenii de vârste, culturi şi etnii diferite, pentru că unitatea este sinonimă cu orice proiect sănătos şi de durată.
Pentru o comună mică, un astfel de eveniment devine o sursă de vitalitate care ne motivează nu numai să ne păstrăm tradițiile cu maximă dedicare, ci și să le potențăm și să le reactualizăm în permanență.
Dincolo de entuziasmul nostru şi conceptul festivalului, succesul acestui eveniment se datorează în mare măsură sponsorilor, cărora le mulţumesc în numele comunităţii pe care o reprezint. Aceştia au înţeles nevoia unor astfel de evenimente în zona rurală, unde ca regulă oamenii au acces rar la un asemenea proiect, caracterizat prin concept şi calitatea artiştilor, ca un proiect cultural prin excelenţă.”, a declarat primarul comunei Căbești, Corina Ene.
Ediția de anul acesta a festivalului a depășit așteptările participanților, precum și standardele propuse în cadrul ediției precedente. Ospitalitatea locală a reprezentat, totodată, un punct de referință al evenimentului, iar, în ciuda condițiilor meteo potrivnice, miile de participanți s-au bucurat de oferta bogată a SculptFEST, celebrând atmosfera unică pe care acest festival a creat-o.
Mai multe informații se găsesc pe paginile de social media ale evenimentului: Facebook: Sculptfest și Instagram: sculptfest_festival
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News