Cum arată vacanţa de Crăciun 2024 pentru elevi şi angajaţi. Cine lucrează de 1 Decembrie, Crăciun şi Revelion

Sursa foto: Pexels
Zilele libere de Sf. Andrei şi 1 Decembrie pică în acest an în weekend, dar elevii şi bugetarii vor recupera cu vârf şi îndesat de Crăciun şi revelion, când se anunţă cea mai mare vacanţă din ultimii ani. Concediul de Revelion se va prelungi, însă, până pe data de 8 ianuarie, deoarece zilele de 6 și 7 ianuarie sunt mari sărbători religioase și naționale stabilite prin lege.
Vacanţa de Crăciun 2024 se apropie cu pași repezi, iar mulți sunt interesați de perioada exactă a zilelor libere pentru elevi și angajați. Indiferent dacă planifici o vacanță de familie sau doar câteva zile de relaxare acasă, este bine să știi calendarul complet al vacanței de iarnă și al zilelor libere legale pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Vacanţa de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor întoarce la cursuri pe data de 8 ianuarie 2025 și vor își vor continua studiile cu al treilea modul din structura anului școlar.

Angajații români vor beneficia în perioada sărbătorilor de iarnă de cinci zile libere, iar prima zi liberă este chiar 1 decembrie. Conform Codului Muncii, zilele libere pentru angajați sunt următoarele:

  • 1 decembrie (duminică) – Ziua Marii Uniri
    25, 26 decembrie 2024 (miercuri și joi) – prima și a doua zi de Crăciun
    1, 2 ianuarie 2025 (miercuri și joi) – primele două zile ale Anului Nou

Pentru bugetari, numărul zilelor libere crește la șapte, având libere și datele de 27 decembrie 2024, respectiv 3 ianuarie 2025, ambele fiind zile de vineri. Astfel, conform unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Muncii, bugetarii vor avea două weekenduri prelungite.

Angajații care sunt nevoiți să lucreze și de sărbătorile legale vor putea beneficia fie de compensații financiare, fie de o zi liberă în perioada imediat următoare. Conform Codului Muncii, sporurile pentru aceste zile pot ajunge până la 200% din valoarea unei zile normale de lucru.

Trei zile libere de la serviciu pentru cei care suferă din dragoste după o despărţire. Proiectul de lege este dur criticat

Conform art. 142 din Codul Muncii: „(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Pe lângă zilele libere din perioada sărbătorilor de iarnă, angajații vor avea parte de încă trei zile libere în prima lună a anului, și anume:

  • 6 ianuarie (luni) – Boboteaza
    7 ianuarie (marți) – Sf. Ioan Botezătorul
    24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL