Am găsit o comoară pe internet: exporomania.ro

exporomania.ro
exporomania.ro

O colecție de tipărituri vechi s-a transformat vara aceasta într-o arhivă disponibilă pe exporomania.ro, care conține acum peste 10.000 de variante digitale ale unor fotografii, cărți poștale, documente și reclame vechi și de o sută de ani. Totul e la dispoziția publicului, fie că vorbim de oameni interesați să-și caute rudele sau să vadă imagini din localitatea natală acum 50 de ani, fie să monetizeze conținutul făcând tricouri, postele sau magneți de frigider sau creând conținut video pentru rețelele sociale.

propaganda electorală anii 90
sursa: exporomania.ro

Am simulat interesul pentru primele campanii electorale de după Revoluția din 1989 și am descoperit imediat că FSN promitea atunci „oameni noi în administrație”, exact ca USR-ul de azi, PNL vorbea despre „revenirea la județele regaliste”, adică marota reorganizării administrative a UDMR-ului de azi, iar PNȚCD vorbea despre angajarea la stat doar după criterii profesionale, adică ceva ce încă nu ne iese.

sursa: exporomania.ro
sursa: exporomania.ro

Apoi am căutat „presă” și am descoperit că în anii 30 exista pe strada Academiei un restaurant al presei, că România a avut o formă de comerț online fără internet, că primele convorbiri telefonice de tip GSM au fost explicate cu referiri la serialul Dallas.

sursa: exporomania.ro
sursa: exporomania.ro

Ultima căutare a fost și ea de actualitate: energia. Am descoperit că, exact ca azi, românilor li se recomanda să mai stingă becurile, că tema pierderilor de căldură era importantă, că propaganda privind buteliile de aragaz era superioară celei de azi și că doi ingineri bucureșteni inventaseră primul automobil electric de transport persoane, cu o viteză maximă de 50 de kilometri la oră și o autonomie de 100 de kilometri.

Cum ziceam, o comoară. Și dacă n-ai vrea să scrii despre așa ceva tot ai ajunge să discuți cu prietenii despre concursurile de Miss din perioada interbelică, efectul Daciei 1300 asupra unui popor chinuit, sau modul în care propaganda comunistă avea efect asupra maghiarilor. Sau să te uiți minute în șir la seria de peste o mie de portrete.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: