Isărescu: Președintele BERD m-a întrebat dacă aș vinde aurul Tezaurului dacă rușii ni l-ar înapoia. I-am spus că nu

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Una dintre cele mai memorabile întâlniri pe care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a avut, potrivit propriilor mărturisiri de acum, a fost cea cu Jacques de Larosière, pe când acesta era președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De Larosière a fost și director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) și, mai târziu, guvernator al Banque de France.

Într-un discurs ținut cu ocazia vernisajului expoziției dedicate Tezaurului României trimis la Moscova, Isărescu își amintește discuția cu fostul președinte BERD. „M-a întrebat ce aș face dacă autoritățile ruse ar decide să returneze rezerva de aur. I-am răspuns rapid că o voi aduce înapoi în România. A întrebat poi dacă l-aș vinde. I-am spus cu siguranță că nu, pentru că aș putea fi spânzurat pentru asta”, își reamintește guvernatorul, citat de Hotnews.ro

Acesta l-a întrebat pe J. de Larosière ce ar trebui să facă până când Rusia va returna rezerva de aur românească. „M-a sfătuit că va trebui să promovăm, cât de des putem, revendicările noastre cu privire la Tezaur. area valabilă cuprinsă în acest dosar. I-am urmat sfatul. Eu și colegii mei am publicat o serie de cărți care documentează această chestiune. Ne-am extins abordarea în domeniul diplomatic, conform unui tratat între România și Federația Rusă”, a adăugat Guvernatorul.

În contextul acestui Tratat, a fost înființată o Comisie mixtă româno-rusă, în temeiul Declarației comune a Ministerelor de Externe român și rus, comisie care a ținut deja cinci ședințe, cea mai recentă la Moscova, în noiembrie 2019.

De la începutul conflictului din Ucraina, partidul rus a refuzat orice formă de dialog pe această temă, a admis Isărescu. În consecință, am pășit într-o nouă fază: a trebuit să facem cunoscută publicul european și factorii de decizie europeni această problemă privind cele 91,5 tone de aur fin confiscate de bolșevici.

În martie 2024, în Parlamentul European, Banca Națională a României a deschis această expoziție care a scos în evidență dovada că Tezaurul BNR a fost trimis spre păstrare în Rusia. În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 14 martie th 2024, a fost dezbătută și ulterior adoptată, cu un număr semnificativ de voturi, o Rezoluție privind restituirea Tezaurului Național al României însușit ilegal de Rusia.

Astăzi aducem conștientizarea publicului american cu privire la Tezaurul BNR trimis la Moscova, care, în urmă cu aproape un secol, în octombrie 1926, a întâmpinat-o pe Regina Maria a României cu „un cald sentiment de apreciere”, așa cum ea însăși își nota în jurnal. . Așa cum oamenii din Statele Unite și-au amintit de ea ani de zile după vizita ei, sperăm că veți fi vestitorii României și veți spune povestea aurului BNR și angajamentul nostru de a-l aduce înapoi acasă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: