Costul cablului submarin Georgia-România a crescut cu 78%: Provocări majore includ finanțarea, siguranța și geopolitica

Sursa foto: Pixabay

Costul prognozat al construirii în Marea Neagră a unui cablu energetic submarin Georgia-România în lungime de peste 1.000 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.300 MW, care să interconecteze sistemele energetice din Caucazul de Sud cu cel al Uniunii Europene, proiect pentru care va fi înființată în curând la București o companie joint-venture dedicată, controlată de operatorii de transport și sistem (OTS) din România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia, a fost majorat cu peste 78% de la estimarea inițială, potrivit studiului de fezabilitate al proiectului, analizat de Profit.ro.

OTS-ul georgian, JSC Georgian State Electrosystem (GSE), omologul Transelectricii din România, estima în urmă cu circa 2 ani că proiectul ar putea să coste undeva la 2 miliarde de euro.

Proiectul include și instalarea, în paralel, pe aceeași rută, a unui cablu de fibră optică pentru telecomunicații, cu costuri semnificativ mai mici.

″Proiectul este apreciat ca fiind viabil din punct de vedere economic în toate scenariile analizate la o rată economică internă de randament (EIRR) de 6%, semnificativ peste nivelul de 4% solicitat de ENTSO-E, organismul european care supervizează interconectările internaționale. Costul total estimat este de 3,57 miliarde euro, din care 98% pentru cablul energetic″, se menționează în documentul citat.

Acolo mai scrie însă că, pentru ca proiectul să fie viabil și din punct de vedere financiar, este nevoie de îndeplinirea mai multor condiții: partenerii la proiect să accepte o rentabilitate care să reflecte mai degrabă așteptările unor investitori de stat decât pe cele ale unora privați, să existe finanțare nerambursabilă în proporție substanțială (peste 20%), iar cea mai mare parte a împrumuturilor necesare să provină de la instituții financiare internaționale (BEI, BERD), care pot da credite în condiții mai avantajoase decât cele strict de piață.

Calendarul estimativ al proiectului prevede că activitățile preliminare ar urma să înceapă încă de luna viitoare. Ulterior, în 2025 și 2026 vor demara licitațiile de contractare a echipamentelor, lucrărilor și serviciilor necesare. Finalizarea și punerea în funcțiune sunt așteptate în octombrie 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: