ANAF a pus ochii pe proprietarii ce închiriază locuinţe în regim hotelier. Ce spun specialiştii din domeniul turismului

Sursa foto: Pixabay

Inspectorii ANAF au realizat până acum controale la aproximativ 500 de proprietari, potrivit datelor comunicate de această instituţie, dar specialiştii în turism spun că, în toată ţara, sunt mii de proprietari care îşi închiziază aparamentele, dar „uită” să-şi declare veniturile.

De asemenea, legislaţia în vigoare prevede că proprietarii care închiriază locuinţele în scop turistic sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru ele, numai că foarte puțini respectă legea.

De la începutul anului și până acum, inspectorii ANAF au verificat 436 de persoane fizice care și-au închiriat locuința în scop turistic, dar nu și-au declarat veniturile. Doar pentru aceste cazuri, Fiscul a descoperit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei, dar nu se știe însă câți bani cash au fost primiți de la turiști, informează Protv.

Potrivit datelor oficiale, numărul apartamentelor și camerelor închiriate în regim hotelier atât de persoane fizice, cât și juridice depășește 14.000 de unități turistice clasificate. Însă, pe lângă acestea, există alte câteva mii nedeclarate, cele mai multe dintre ele fiind pe litoral, în zonele turistice şi în oraşele mari.

Este dificil de apreciat câţi proprietari îşi închiriază, de fapt, locuinţele în scop turist fără a-şi declara veniturile, pentru că multe dintre oferte apar pe pe site-urile de vânzări sau pe grupurile de pe rețelele sociale.

Potrivit unei directive europene, platformele care închiriază vor fi obligate să raporteze veniturile înregistrate de utilizatori. În paralel, anunțurile cu apartamentele care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise.

„Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate. (…) Alegem întotdeauna locațiile care au stele trecute în dreptul numelui, nu pătrățele sau cerculețe sau orice altă formă geometrică. (…) Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (…) El trebuie să întrebe ce clasificare au. Una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă, deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori”, recomandă Dan Anghelescu, specialist turism.

De asemenea, se recomandă verificarea locuințele și pe platforma situr.gov.ro, unde se pot depune și sesizări online. De la începutul anului au fost verificate în jur de 1.700 de unități de cazare, iar 14% funcționau fără clasificare, astfel că au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 360.000 de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: