Furnizarea căldurii şi a apei calde a fost oprită, ieri dimineaţă, în Craiova, în urma unei avarii la unul din cazanele Electrocentrale Craiova. Din această cauză, societatea din Bariera Vâlcii nu a mai furnizat societăţii de termoficare abur în parametrii. La rîndul său Termo Urban nu mai poate livra populaţiei căldură. Este pentru a doua oară, la o săptămână distanţă, când oraşul rămâne în frig. Caloriferele din câteva zeci de mii de apartamente nu se vor încălzi nici azi.
Electrocentrale Craiova a închis unul dintre cele două grupuri energetice pe cărbune, miercuri dimineaţă. Cum și celălalt grup este oprit pentru reparații, societatea nu a mai putut asigura agentul termic primar la parametrii optimi, iar caloriferele craiovenilor au rămas reci. Situaţia este una îngrijorătoare, deoarece aproximativ 46.000 de apartamente (aproximativ 150.000 de locuitori), instituții publice, școli, spitale, unități militare, agenți economici au rămas în frig.
Dacă în urmă cu o săptămână, grupul energetic a fost închis pentru reparații în urma sesizărilor venite de la cetățenii care locuiesc în zonă, disperați de poluarea cu cenuşă, acum cazanula chiar a crăpat. Societatea a rămas să furnizeze agent termic doar cu grupul pe gaze care este mult sub capacitatea cerută.
„Societatea Electrocentrale Craiova S.A. anunţă că, începând cu data de 13.11.2024, ora 01:00, urmare a unei avarii produse la cazanul aferent blocului energetic numărul 2, furnizarea agentului termic se realizează la parametri reduși de funcționare până la remedierea problemelor ce au generat avaria. Au fost începute în regim de urgență lucrările de reparație necesare. Menționăm că echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute, astfel încât imediat ce intervenția se finalizează, se va relua furnizarea agentului termic la parametri normali de funcționare.Estimăm revenirea la parametri normali de funcționare în cursul serii de joi, 14.11.2024”, anunţă SE Craiova.
Cazanul pe gaze nu face faţă
Ca să înţelegem, SE Craiova funcţionează cu două grupuri pe cărbune, în cogenerare, şi are o capacitate instalată de 300 MW. Pe lângă energia electrică, produce şi energia termică pentru oraşul Craiova. Societatea mai funcţionează și cu un grup energetic pe gaze, însă acesta produce 100 de tone de abur pe oră şi asigură aproximativ 30% din consumul municipiului Craiova pe timp de iarnă. Grupul pe gaze asigură aproximativ 65 de gigacalorii pe oră, iar Craiova şi Uzina Ford consumă circa 200 gigacalorii pe oră.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News